Main content


Kinderrechtenorganisaties lanceren kinderrechten.nl

Maandag 21 november lanceren leerlingen van de Eerste Leidse Schoolvereniging de nieuwe website: kinderrechten.nl. Leerlingen uit Leiden openen etalages, waar grote foto’s van kinderen en hun rechten hangen. Want kinderrechten zijn belangrijk!

Kinderen hebben rechten
Kinderen hebben het recht om naar school te gaan, maar ook het recht om te spelen. Als je als kind ziek bent, heb je recht op verzorging. En kinderarbeid is verboden. Ouders moeten in principe zorgen voor een goede opvoeding. Als dat niet helemaal goed gaat moet de regering daarbij helpen.

Afspraken
Het Verdrag voor de Rechten van het Kind bestaat al sinds 1989. Een verdrag is een afspraak tussen landen en het Kinderrechtenverdrag is de afspraak waar de meeste landen ter wereld aan meedoen. In totaal 196 landen, dat zijn bijna alle landen van de wereld! Helaas worden nog niet alle afspraken over kinderrechten nageleefd. Miljoenen kinderen ter wereld gaan niet naar school, ook al hebben zij het recht op onderwijs. Ze mogen niet naar school, bijvoorbeeld omdat ze meisjes zijn. Dat is ook nog eens in strijd met het discriminatieverbod. Soms moeten ze werken om te leven, en dat mag weer niet omdat er een verbod is op kinderarbeid. We hebben met z’n allen dus echt nog wel wat te doen. Afspraken moeten nagekomen worden. Het Kinderrechtenverdrag is daarbij heel belangrijk. Je kan het zien als een kompas dat aangeeft welke kant je op moet.

Kinderen in Nederland
In Nederland gaat het best goed. Er is gelukkig geen oorlog. De meeste kinderen hebben genoeg te eten en kunnen naar school. Toch valt er ook voor veel kinderen in Nederland nog wel wat te verbeteren. Er zijn namelijk wel kinderen niet goed worden verzorgd door hun ouders, die niet naar school kunnen en die wel gediscrimineerd worden. Voor deze kinderen moet het beter. En om kinderrechten te verbeteren moet je eerst weten wat kinderrechten zijn. Op kinderrechten.nl vind je daarover heel veel informatie. En als je nog iets extra’s wil weten kan je dat vragen!