Main content

 

paarse-vrijdag

Vrijdag 9 december kleuren scholen voor de zevende keer paars voor Paarse Vrijdag. Op deze dag vragen scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars aandacht voor seksuele diversiteit. Iedereen heeft het recht op een veilige sfeer op school en moet zichzelf kunnen zijn. Het maakt niet uit of iemand homoseksueel, heteroseksueel, lesbisch, biseksueel of transgender is.

Op ruim 600 scholen doen 200.000 leerlingen en studenten mee. Dit jaar staat Paarse Vrijdag in het teken van identiteiten. Naast genderidentiteit en seksuele oriëntatie bestaat er een mix van identiteiten die een net zo grote (of misschien zelfs grotere) rol spelen in het leven, zoals nationaliteit, cultuur, geloof, sport, muzieksmaak, interesses en talenten.

Paarse Vrijdag wordt georganiseerd door COC’s Gay-Straight Alliance Netwerk. Uit onderzoek is gebleken dat het op de helft van de scholen niet veilig genoeg is om uit de kast te komen. Scholieren hebben moeite met openlijke uitingen van homoseksualiteit. Deze jongeren vinden school vaak minder leuk, hun schoolprestaties zijn minder en worden gepest of krijgen negatieve reacties rondom hun geaardheid.

Doe ook mee! Bestel het Paarse Vrijdag actiepakket met 450 paarse polsbandjes, verschillende posters en een brief vol tips.