Main content

Op 23 november 2017 organiseert Ruimte voor de Jeugd in Utrecht het 4e Speelforum. Het thema is dit keer: Het Speelse Brein. Wat is het belang van spelen voor de ontwikkeling van de hersenen en het sociale gedrag van kinderen?

Heb je je altijd al afgevraagd wat het belang van spelen is voor de ontwikkeling van de hersenen en van het sociale gedrag van kinderen? Iedereen is het er wel over eens dat spelen leuk en gezond is. Maar waarom is dat zo? En hoe werkt het? Wat gebeurt er bijvoorbeeld als kinderen niet genoeg kunnen spelen? En moeten we ons zorgen maken over de almaar groeiende populariteit van games?

Met dit soort vragen houden onderzoekers aan de Universiteit Utrecht zich bezig. Tijdens het Speelforum gaan zij in op de vraag hoe spelen de ontwikkeling van hersenen en het sociale gedrag beïnvloedt. Ook wordt er dieper ingegaan op hoe we spel kunnen gebruiken om kinderen te helpen die door omstandigheden geremd zijn in hun sociale ontwikkeling.

 

Programma Speelforum

Een van de sprekers op het Speelforum is Louk Vanderschuren. Hij is hoogleraar Neurobiologie van Gedrag aan de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek richt zich onder andere op mechanismen in de hersenen die betrokken zijn bij het speelgedrag van ratten. Verder presenteert Chantal Kemner tijdens het Speelforum haar onderzoek over de ontwikkeling van het sociale brein bij (zeer jonge) kinderen. Chantal is hoogleraar Biologische Ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Utrecht en directeur van het KinderKennisCentrum Utrecht. Elisa van Putte, algemeen kinderarts, en Wilna van den Heuvel, Hogeschool Utrecht, leveren een bijdrage in een debat. Zij gaan in op de overkoepelende vraag: Wat is het belang van speeltijd en -ruimte voor een evenwichtige sociale ontwikkeling in de huidige tijd?

Je bent van harte welkom!

 

Aanmelden

Aanmelden kan hier. De kosten bedragen €55 (studenten € 20).