Main content

Elk schooljaar na de zomervakantie doen basisscholen en middelbare scholen mee met de Week Tegen Pesten. De Week Tegen pesten vindt plaats van 19 tot 23 september en staat dit jaar in het teken van online pesten. Word je zelf online gepest? Wordt iemand in jouw omgeving gepest en wil je er iets tegen doen? Wat kan de juf of meester betekenen als je wordt gepest? De Week Tegen pesten leert de leerlingen om te gaan met pestgedrag van medegenootjes, maar ook aan leraren wordt informatie verleend over hun rol daarin.

 

Voor de leerkracht

Tijdens de Week Tegen Pesten maken leraren een test die vanaf 19 september te vinden is op www.weektegenpesten.com om erachter te komen wat hun leraarstijl is. Op basis van de uitslag krijgt de leerkracht lesmateriaal om het onderwerp pesten bespreekbaar te maken in de klas. Daarnaast geeft onderzoeker Beau Oldenburg via filmpjes tips voor het versterken van de eigen leraarstijl en het stimuleren van een positieve sfeer in de klas.

 

Thema van dit jaar

Online pesten gebeurt meestal anoniem. Dat maakt het lastiger om te achterhalen wie de pester is. Op elk moment van de dag kan je te maken krijgen met online pesten. Een ruzie ’s avonds op WhatsApp kan invloed hebben op hoe de sfeer de volgende dag in de klas is. Omdat online pesten vaak buiten school gebeurt, is het voor de leerkracht ingewikkelder om de pester te bestraffen. De impact van online pesten is groot. Slachtoffers voelen zich niet meer veilig, zijn bang om naar school te gaan en zijn onzeker. Ook voor pesters kan het gevolgen hebben.

 

Wat doe jij?

Wat doe jij tegen pesten? Die vraag stelt NPO Zapp tijdens de Week Tegen Pesten. Met onder andere uitzendingen, films, een interactieve game en de hashtag #watdoejij wordt aandacht besteed aan het probleem en kunnen de kinderen ervaren hoe het voelt om (online) gepest te worden en wat er als buitenstaander tegen gedaan kan worden. Ook is het mogelijk om in de Week Tegen Pesten elke dag ten chatten met iemand van Pestweb van 11.00 uur tot 19.00 uur.