Main content

Eerste kinderrechtenverkiezingsdebat op middelbare school in Den Haag

Voor een gehoor van meer dan 200 jongeren gingen Kandidaat-Kamerleden van VVD, PvdA, CDA, SP, ChristenUnie, D66, GroenLinks in debat over de rechten van kinderen tijdens het allereerste Kinderrechtenverkiezingsdebat. “Er is een regering van de jeugd nodig”, concludeerde PvdA kamerlid Emine Bozkurt. Andere Kandidaat-Kamerleden sloten zich bij haar aan door te stellen dat er in het hele beleid meer aandacht nodig is voor kinderen.

Asielzoekerskinderen

ChristenUnie Kamerlid Joël Voordewind maakte tijdens het debat bekend dat hij morgen een motie gaat indienen om een einde te maken aan het verhuizen van asielzoekerskinderen: een van de onderwerpen waarover gedebatteerd werd. “Op dit moment moeten asielzoekerskinderen na aankomst in Nederland soms wel acht keer verhuizen”, zei het ChristenUnie kamerlid. De andere politici sloten zich aan bij het streven om verhuizingen te verminderen. VVD Kamerlid Ockje Tellegen: “Het doel is om deze kinderen zo min mogelijk te laten verhuizen”.

Naar de mensen kijken

Naast het thema asielzoekerskinderen gingen de kandidaten in debat over de impact van het Nederlands ontwikkelingsbeleid op kinderen en het probleem van armoede onder kinderen in Nederland. Er kwamen veel vragen van jongeren uit de zaal. Zij vroegen de politici om op een andere manier politiek te bedrijven. “We zijn mensen, we moeten om elkaar geven en niet alleen naar het financiële plaatje kijken.”

Terugkijken

Het Kinderrechtenverkiezingsdebat is een initiatief van het Kinderrechtencollectief.

Credits foto: Guus Schoonewille

Bekijk de foto’s van het verkiezingsdebat.