Main content

Oproep: Jongeren gezocht voor een interview over jouw recht op een advocaat

Ben je tussen de 12 en 18 jaar oud? En ben je weleens door de politie aangehouden of verhoord? Of bij de officier van justitie of de rechter geweest? Dan willen we je vragen of je zou mee willen meewerken aan een interview over dit onderwerp.

Volgens het Kinderrechtenverdrag hebben jongeren die verdacht worden van een strafbaar feit recht op een advocaat. Defence for Children doet onderzoek naar jullie ervaringen hiermee.

We zijn benieuwd hoe er met jouw rechten is omgegaan nadat je door de politie bent aangehouden en verhoord. Ben je geïnformeerd over wat er ging gebeuren? En had je een advocaat? Je kan ook meedoen met het onderzoek als je geen advocaat had, maar wel bij de politie, de officier van justitie of bij de rechter bent geweest.

Wil je zelf meedoen aan een interview of ken je iemand die wil meewerken aaneen interview?

Meld je aan bij Maartje Berger: m.berger@defenceforchildren.nl

Bellen kan ook: 071-516 09 80.

Onderzoek

Defence for Children doet samen met zes andere Europese landen een onderzoek naar het recht van minderjarige verdachten op een advocaat. Volgens de Europese Commissie is het recht een fundamenteel beginsel van het jeugdstrafrecht. Maar voor veel landen is dit nog een uitdaging. Daarom werkt Defence for Childen mee aan het project My lawyer, my rights. Doel van het project is om de rechtspositie van minderjarigen verdachten in Nederland en in andere Europese landen te onderzoeken en te verbeteren.