Main content

Mehran is een enthousiaste, zeventien jarige mbo-student en komt oorspronkelijk uit Afghanistan. Hij ziet een mooie toekomst voor zich en wil zich graag inschrijven voor het examen. Helaas verblijft hij niet legaal in Nederland, waardoor hij volgens zijn school niet mag deelnemen. En dat terwijl hij hard heeft geleerd en echt iets wil maken van zijn leven. Mag de school dit weigeren?

Omdat Mehran al voor zijn achttiende aan de opleiding is begonnen, mag de school hem niet weigeren. Voor iedereen geldt dat een eenmaal gestarte opleiding mag worden afgemaakt. Bovendien heeft elk kind recht op onderwijs, ook kinderen die geen verblijfsvergunning hebben.

De school zegt dat de examens worden afgenomen door een andere organisatie en dat alleen mensen met een geldig Nederlands identiteitsbewijs mee mogen doen. Hiermee zegt de school eigenlijk: ‘wij kunnen er niets aan doen’. Maar dat kan de school wel. Dat Mehran niet legaal in Nederland is betekent natuurlijk niet dat hij geen identiteit heeft.  Omdat het recht op onderwijs voor ieder kind heel belangrijk is moet de school meedenken met leerlingen zoals Mehran. Bijvoorbeeld door hem de kans te geven op een andere manier zijn identiteit te laten aantonen, zodat hij kan meedoen met het examen. Zo kan Mehran alsnog een mooie toekomst tegemoet zien.

* Dit verhaal is gebaseerd op echte ervaringen van kinderen.