Main content

De zestienjarige Mark heeft drie maanden verkering met de vijftien jarige Lisa. Ze maken naaktfoto’s van elkaar. Maar tijdens een avondje stappen gaat Mark vreemd. Lisa gaat door het lint en stuurt een naaktfoto van Mark naar al hun vrienden en ze plaatst hem op internet. Ontzettend gênant voor Mark die zich dan ook terecht afvraagt: mag dit zomaar?

Het antwoord is simpel: nee, dit mag niet zomaar. Het is zelfs strafbaar en de politie neemt het dan ook heel serieus. Als je aangifte doet sta je er dus niet alleen voor. De politie begrijpt dat je die foto voor iemand gemaakt hebt waar je je veilig bij voelde en die je vertrouwde.

Voor de Nederlandse wet valt sexting (combinatie van de woorden ‘sex’ en ‘texting’) onder het artikel 240b van het Wetboek van Strafrecht, dat onder andere het produceren, bezitten en verspreiden van kinderporno strafbaar stelt. Dat is een zwaar misdrijf en de politie zal daarom ook goed onderzoeken hoe de foto tot stand is gekomen en kijken hoe de verspreiding is verlopen.

Beter is het om dit te voorkomen. Blijf daarom altijd goed nadenken of de foto’s die je maakt en verstuurt ook echt door iedereen gezien mogen worden. Bijvoorbeeld door je ouders of je klasgenoten. Als dat niet zo is, verstuur het dan niet. Want: je hele school kan het binnen enkele minuten hebben gezien.

Wil je het toch graag doen, doe het dan zo veilig mogelijk. Zorg dat anderen jou niet herkennen, bijvoorbeeld door je gezicht er niet op te zetten. Denk ook aan wat er op de achtergrond te zien is waar mensen je alsnog aan kunnen herkennen. Maak goede afspraken over wat er wel en niet doorgestuurd mag worden. Doe het vervolgens alleen met iemand die je heel erg vertrouwt en nooit met iemand die je niet goed kent. En als laatste, laat je niet onder druk zetten. Als jij het niet wilt, doe het dan niet. Luister naar je gevoel.