Main content

Anne is vijftien en wordt verdacht van het stelen van een fiets. Beetje gek, want het blijkt haar eigen fiets te zijn. Bovendien zeggen de politieagenten dat ze betrokken was bij een vechtpartij, dus moet ze mee naar het bureau. Zowel Anne als haar ouders snappen er niets van. Als ze om uitleg vragen reageren de agenten onaardig, ze behandelen haar een beetje als een crimineel.

Waar je ook van beschuldigd wordt, je hebt altijd het recht om goed behandeld te worden. Voor minderjarigen geldt ook nog dat politieagenten rekening moeten houden met het feit dat je nog niet volwassen bent. Het idee hierachter is dat jeugdstrafrecht anders is dan gewoon strafrecht. Bij jeugdstrafrecht ligt de nadruk niet op straffen, maar op leren van je fouten. Tenslotte ben je nog jong dus moet er rekening gehouden worden met je ontwikkeling. Dit betekent ook dat politieagenten zich anders moeten opstellen tegenover jou dan tegenover een volwassen persoon. Ben je het niet eens bent met de manier waarop je op het politiebureau wordt behandeld? En heeft een gesprek daarover niets opgeleverd? Dan kan je daarover een klacht indienen

Dit kan bij een onafhankelijke klachtencommissie. Deze klacht moet wel binnen een jaar worden ingediend. Je kan een klacht ook indienen bij de hoofdagent van het bureau. Hierop moet binnen veertien weken worden gereageerd.

* Dit verhaal is gebaseerd op echte ervaringen van kinderen.