Main content

De ouders van de elfjarige Max zijn, net zoals veel andere ouders, erg trots op hun zoon en dat mag iedereen weten. Zij plaatsen regelmatig leuke foto’s of filmpjes van Max op social media, zoals bijvoorbeeld Facebook of Instagram. Dit wordt ook wel sharenting genoemd, een combinatie van de Engelse woorden sharing en parenting. Vaak plaatsen de ouders van Max berichten over hem op social media zonder dat hij daar zijn toestemming voor heeft gegeven. Mag dit zomaar?

Nee, ouders mogen niet zomaar foto’s of filmpjes van hun kind op social media plaatsen. Volgens het VN-Kinderrechtenverdrag heeft ieder kind recht op privacy. Dit betekent dat ouders eerst om de toestemming van hun kind moeten vragen, voordat zij een foto of filmpje op social media mogen plaatsen.

Ouders zijn verantwoordelijk voor de bescherming van hun kind. Het Kinderrechtencomité heeft in een commentaar duidelijk gemaakt dat ouders voor de online veiligheid van hun kind moeten zorgen. Dit is erg belangrijk, omdat kinderen tegenwoordig opgroeien in een online tijdperk. Wanneer ouders berichten over hun kind op social media plaatsen, wordt deze privé-informatie misschien verder gedeeld met onbekende personen buiten de privékring. Bovendien is iets nooit helemaal weg op het internet, ondanks dat een foto of filmpje is verwijderd.

Doordat ouders allerlei berichten over hun kinderen op social media plaatsen, creëren zij een digitale identiteit voor hen. Maar, voor kinderen is het belangrijk dat zij zelf kunnen beslissen hoe zij zich online willen presenteren. Ook moeten kinderen als zij daar oud genoeg voor zijn zelf kunnen beslissen of zij gebruik willen maken van social media en zo ja, hoeveel ervan zichzelf online zichtbaar is.

Kortom, ouders moeten het recht op privacy van hun kind respecteren en waarborgen. Als een kind geen toestemming geeft voor het plaatsen van een foto of filmpje op social media, dan moeten de ouders dit accepteren.

* Dit verhaal is gebaseerd op echte ervaringen van kinderen.