Alle Leerlingen Bij De Les

In Nederland heeft ieder kind recht op goed onderwijs en recht op gelijke kansen, maar de realiteit is anders. Een groot aantal kinderen krijgt geen passend onderwijs en zit thuis. Inclusieve scholen hebben te maken met wettelijke belemmeringen en maatregelen voor het ondersteunen van de zorg en het onderwijs blijven uit. Met haar boek ‘Alle Leerlingen Bij De Les’ geeft Dr. Willy de Heer handvaten over het herkennen en ondersteunen van moeilijk en makkelijk lerende kinderen, zodat ook zij kunnen meekomen in een inclusieve klas. 

Willy: “Moeilijk en (zeer) makkelijk lerende kinderen lopen in het onderwijs vaak vast. Opvallend genoeg vaak ook met dezelfde problematiek. Zij ontwikkelen leer- en/of ontwikkelingsproblemen waar ze later vaak last van houden. Als het onderwijs wordt aangepast aan de leerbehoefte van een kind, verminderen deze problemen sterk of verdwijnen ze zelfs vaak helemaal.”

Herkennen, erkennen, waarderen

Aan de hand van casussen laat Willy de Heer in haar boek zien wat je in de les kunt om ieder kind een goede leeromgeving te geven en verder te helpen in zijn of haar ontwikkeling. Herkennen, erkennen en waarderen van moeilijk en makkelijk lerende kinderen binnen het onderwijs, vormen daarbij de leidraad. Het helpt het onderwijs beter te laten aansluiten op de ontwikkeling van ieder kind, ongeacht zijn of haar leerbehoefte. Cognitief, sociaal en emotioneel ontwikkelen zij zich op hun eigen manier en blijven alle leerlingen bij de les.

De Aanpak

Door middel van casussen en uitbreidende audiobestanden, op de website van LannooCampus, leren onderwijzers handelen in situaties met moeilijk of juist heel makkelijk lerende kinderen. Hun eigen professionele rol wordt zo steeds duidelijker. Daarnaast wordt door een extra online spel, wat aansluit bij het boek: ‘Serious Learning Games’ het perspectief van zeer makkelijk lerende kinderen uitgelegd en verbeeld.

Het Onderwijssysteem

Naar aanleiding van ‘Alle Leerlingen Bij De Les’ voerde ze bij Humanity Rising al een discussie over systeemverandering in het onderwijs. Dat is nu nog onvoldoende ingesteld op de belangen van het kind en een zo volledig mogelijke ontplooiing van hun persoonlijkheid, talenten en geestelijke en lichamelijke vermogens. Zeer Makkelijk, partner van het Kinderrechtencollectief, zet zich in deze belangen beter tot hun recht te laten komen.

Meer Weten?

Jongeren willen meedoen, maar krijgen de ruimte niet binnen politiek en beleid 

Jongeren willen meedoen, maar krijgen de ruimte niet binnen politiek en beleid 

Resultaten Global Youth Participation Index (GYPI) laten gebreken én kansen zien  De eerste editie van de Global Youth Participation Index (GYPI) laat een duidelijk beeld zien: jongeren (15 tot 30 jaar) wereldwijd willen bijdragen aan maatschappelijke en politieke processen, maar stuiten te vaak op tekortschietende politieke systemen en beleidsstructuren die…

Lees meer

KidsRights Index 2025: Mentaal welzijn kinderen wereldwijd onder druk 

KidsRights Index 2025: Mentaal welzijn kinderen wereldwijd onder druk 

Op 11 juni 2025 publiceerde KidsRights, partner van het Kinderrechtencollectief, de jaarlijkse KidsRights Index. Uit de Index blijkt dat de geestelijke gezondheid en het mentaal welzijn van kinderen en adolescenten wereldwijd een kritiek niveau bereikt. De introductie op het KidsRights Index 2025 rapport vraagt aandacht voor deze problematiek en voor…

Lees meer

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Op 20 mei kwamen tientallen organisaties, experts en betrokkenen samen tijdens de jaarlijkse Consultatiedag van Kinderrechten in Beweging. Een belangrijke dag waarop we samen kijken hoe het staat met kinderrechten in Nederland – en vooral: wat er beter kan.  Waar draait het om?  Met ‘Kinderrechten in Beweging’ brengt het Kinderrechtencollectief…

Lees meer