Zou je graag meer willen leren over kinderrechten op een leuke, grappige en verassende manier? Lees een kinderboek over kinderrechten. Dit zijn een paar van onze favorieten boeken:
- Bedtijd verhalen voor rebelse meisjes (vanaf 7 jaar): Dit boek bevat 100 verhalen over inspirerende vrouwen die allemaal op hun eigen rebelse manier de wereld hebben veranderd. Van Cleopatra tot Michelle Obama, als piraat, schrijfster of wiskundige, en nog veel meer. Speciaal voor iedereen die zijn eigen pad kiest.
- Buikgevoel (vanaf 3 jaar): Haas en zijn vriendin Egel gaan samen op avontuur. Ze zijn opzoek naar een mysterieus geluid dat alleen Haas kan horen. Het verhaal en de illustraties zijn bedoeld om kinderen mentaal te wapenen tegen een vermissing of ontvoering. Het leert kinderen vooral om te luisteren naar hun buikgevoel in situaties waarin zij zich ongemakkelijk of onveilig voelen.
- Caatje. De grondwet. (leeftijd 3-7): Maak kennis met Caatje Advocaatje. Als er problemen zijn, komt Caatje in actie. In De Grondwet gaat Caatje in de tuin van haar opa en oma op mollenjacht, omdat de mollen molshopen hebben gemaakt tussen de lievelingsbloemen van haar oma. Tijdens haar ondergrondse zoektocht ontmoet Caatje de vriendelijke familie Mol. Caatje vindt dat de familie Mol in de achtertuin van haar opa en oma mag blijven, maar wat vinden opa en oma daarvan…?
- Coco kan het! (vanaf 3 jaar): Een boek over moed verzamelen en meer kunnen dan je denkt. Het is tijd voor Coco om haar vleugesl uit te slaan en voor het eerst het nest verlaten. Dat is best wel spannend voor kleine Coco! Dit boek is verkozen tot prentenboek van het jaar in 2021.
- Daantje durf alles! (leeftijd 2-6): Als Daantje op Durfal Dinsdag in haar superheldencape naar de speeltuin gaat, neemt ze zich voor dat ze alles durft. Maar die karretjes in de speeltuin zijn toch wel heel hoog en snel… Durft ze het durfalwoord NEE te gebruiken? Daantje durft alles! is een vrolijk boek dat peuters en kleuters helpt om zelfvertrouwen te ontwikkelen en grenzen aan te geven.
- De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens – voor kinderen (leeftijd 8-9 jaar): Klinkt behoorlijk saai, hè? Toch hebben de auteurs samen met Amnesty International hun best gedaan om er een heel leuk, grappig, interessant boek van te maken. Kinderen zijn mensen en daarom zijn mensenrechten ook kinderrechten. In dit boek staan de dertig artikelen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens in kindvriendelijke taal uitgelegd.
- De zweetvoetenman (leeftijd 9+): Kun je een boete krijgen voor zweetvoeten? Mag je je gestolen fiets terug stelen? En wat als je per ongeluk de verkeerde vermoord? In de zweetvoetenman komen allerlei verhalen aanbod over rechtszaken die antwoord geven op deze en nog veel meer bijzondere vragen.
- Julia heeft twee huizen (vanaf 6 jaar): Julia heeft niet één, maar twee huizen. Een huis bij papa en een huis bij mama, haar ouders zijn namelijk gescheiden. Het belangrijkste uitgangspunt van het boek is dat kinderen vertrouwen en zekerheid nodig hebben. Het vertrouwen dat papa en mama er, ondanks hun scheiding, nog steeds allebei voor het kind zijn. De zekerheid dat het kind geen schuld heeft aan de scheiding en, ondanks de veranderde situatie, gelukkig mag en kan opgroeien.
- Leo de Lijpe Reiger (leeftijd 5-10): Leo is bepaald geen normale reiger, Leo is een lijpe reiger: vogels die er ’s nachts lol in hebben om uren achtereen tegen ramen aan te vliegen. Leo wordt er doodongelukkig van en zit totaal niet lekker in zijn reigervel. Dan ontmoet hij het homoseksuele ooievaarskoppel Otto en Oscar. Zij nemen Leo mee naar Ooievaarsoord om te proberen van hem een Ooievaar te maken. Zou dát Leo gelukkig maken? ‘Leo de Lijpe Reiger’ is geschreven voor kinderen tussen de vijf en de tien jaar oud, maar ook voor ouders die worstelen met problematiek wanneer hun kinderen ‘anders dan anders’ zijn.
- Op de vlucht (vanaf 5 jaar): Stel je voor… er is oorlog. Eigenlijk is het bijna niet voor te stellen. En al zeker niet voor kinderen die niet in zo’n situatie hebben gezeten. Met poëtische zinnen en indrukwekkende beelden neemt Op de vlucht kinderen en hun ouders mee van het beangstigende uitzichtloze naar een hoopvolle toekomst.
- Wally & Freya (Engels, leeftijd 4-8): Wally is een pestkop, hij haalt altijd nare streken uit bij de andere dieren. Op een dag verdwijnt het boekje waar de andere dieren een verhaal in hebben opgeschreven. Iedereen verdenkt Wally. In de zoektocht naar het boekje beginnen de andere dieren te begrijpen waarom Wally zich zo gedraagt. Wally & Freya gaat over inclusie, empathie en herstelrecht.
- Project mens (leeftijd 7-12 jaar): Wanneer meester Milan in een jurk op school komt en mevrouw Snorrebaard in een basketbaltenue, weten de kinderen niet wat ze zien. De school staat in het teken van ‘Project mens’. Dat is een project over mensen, culturen, namen, haren, huidskleuren en geloven. In dit boek gaan Mei Li, Zula, Amir, Orlando en Saar met het project aan de slag. Ze onderzoeken met elkaar hun verschillen en vertellen over hun ervaringen met vooroordelen en discriminatie. In ‘Project mens’ lezen kinderen over discriminatie, pesten en oneerlijke verschillen. Er zitten ook leuke weetjes over verschillende culturen in het boek verwerkt.
- Net als ik (vanaf 13 jaar): Op 14-jarige leeftijd moest Muzoon Almellehan Syrië ontvluchten met haar familie. Alleen haar belangrijkste spullen mocht ze meenemen: ze koos haar schoolboeken. In ‘Net als ik’ vertelt Muzoon haar indrukwekkende verhaal over hoe ze opgroeide als vluchteling en bleef opkomen voor wat ze nodig had: een kans op onderwijs en een kans om een verschil te kunnen maken. Met haar boek inspireert ze jonge lezers om op te komen voor datgene waarin ze geloven en om hun stem te laten horen. ‘Net als ik’ laat zien hoe één vastberaden meisje de wereld kan veranderen.
- De ontdekking van Vlinder (5-7 jaar): Een vlinder die zich afvraagt waarom hij groen is terwijl zijn moeder geel is, dat is waar dit prentenboek over gaat. Ieder kind heeft recht te weten wie zijn ouders zijn, maar dit is niet altijd vanzelfsprekend. De ontdekking van Vlinder normaliseert dat iedereen een vader en een moeder heeft. In sommige gevallen weet een kind niet wie één van de ouders is. Dit prentenboek is een poging om het taboe te doorbreken en is een mooi hulpmiddel om op laagdrempelige wijze dit onderwerp bespreekbaar te maken met jonge kinderen.