Alleenstaande minderjarige vluchteling mag niet naar Afghanistan

In het licht van artikel 3 het International Verdrag voor de Rechten van het Kind (IVRK) oordeelt de Rechtbank Den Haag dat de staatssecretaris de belangen van een minderjarige alleenstaande jongen onvoldoende heeft onderzocht om te beoordelen of er sprake is van een reëel risico wanneer hij wordt teruggestuurd naar Afghanistan.

De rechtbank oordeelt op basis van artikel 3 IVRK en artikel 3 Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) dat de staatssecretaris niet goed heeft beoordeeld wat de gevolgen voor de jongen zijn bij het ontbreken van een sociaal netwerk in Afghanistan. De staatssecretaris acht het bestaan van een netwerk enkel van belang indien bescherming nodig is. De rechtbank volgt deze argumentatie niet en geeft aan dat volgens de UNHCR (de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties) de enigen die het zonder externe steun redden in Afghanistan alleenstaande fysieke fitte mannen en getrouwde stellen zijn die oud genoeg zijn om hun eigen inkomen te verdienen. Als alleenstaande minderjarige valt de jongen buiten de door UNHCR genoemde groep.

Klik hier voor de uitspraak Rechtbank Den Haag, d.d. 20 april 2016 (beroep) (ECLI:NL:RBDHA:2016:4281).

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Op 1 januari 2025 trad de Wet versterking participatie op decentraal niveau in werking. Deze wet zet gemeenten aan opnieuw na te denken over participatie en de afspraken hierover voor 2027 vast te leggen in een participatieverordening. De participatieverordening vormt een kans om een breed draagvlak te creëren binnen de gemeente voor…

Lees meer

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

De missie van Elise Sijthoff, grondlegger van ChildPress, is duidelijk: kinderen een stem geven in de wereld om hen heen. Daarom biedt ChildPress een methodiek om kinderverslaggever te worden. Omdat kinderen het recht hebben op een eigen mening (artikel 12) en op informatie uit verschillende bronnen (artikel 17). Elise ontwikkelde…

Lees meer

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

Julie Verhaar is van oorsprong fondsenwerver. Zowel nationaal als internationaal zette zij zich vol in voor veel verschillende organisaties. Zoals het Rode Kruis, Greenpeace, Amnesty en UNICEF. Inmiddels is ze sinds twee jaar directeur van Terre des Hommes en gebruikt ze al haar kennis, ervaring én passie voor deze prachtige…

Lees meer