Bescherming mensenrechten onder de maat

Bescherming mensenrechten onder de maat

De mensenrechtensituatie in Nederland is de afgelopen vijf jaar verslechterd. Dat concluderen drieëntwintig mensenrechtenorganisaties, waaronder Defence for Children, in een rapport aan de Verenigde Naties dat als input dient voor de verantwoording die Nederland moet afleggen in 2017. Kwetsbare vluchtelingen, waaronder kinderen, worden slecht behandeld, personen met een beperking worden uitgesloten en de privacy van alle Nederlanders staat stevig onder druk.

Het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) en Kompass hebben het rapport ingediend ter voorbereiding van het Mensenrechtenexamen (ofwel Universal Periodic Review) dat alle landen die zijn aangesloten bij de VN afleggen bij de VN-Mensenrechtenraad. In het voorjaar van 2017 is de Nederlandse regering voor de derde keer aan de beurt om te worden beoordeeld door de Mensenrechtenraad. Het Kinderrechtencollectief onderschrijft het rapport. Versterking van de mensenrechten betekent volgens haar versterking van kinderrechten en daarmee een stap voorwaarts in de realisatie van kinderrechten. In aanloop naar de beoordeling stelt de Nederlandse regering een eigen rapportage op over de naleving van mensenrechten.

 

Fundamentele rechten en vrijheden steeds vaker aangetast

In het rapport ‘Bringing Human Rights Home‘ worden tweeëndertig concrete aanbevelingen gedaan. De organisaties stellen onder andere dat de financiële crisis, globalisering en radicalisering verstrekkende gevolgen hebben gehad voor de Nederlandse bevolking. Steeds vaker worden fundamentele rechten en vrijheden aangetast en bestaan er spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen. Daarnaast wordt de bescherming van mensen- en dus kinderrechten door de Nederlandse overheid vooral gezien als export product. Zo wordt door de regering aan andere landen mensenrechteneducatie voorgeschreven, terwijl schoolgaande kinderen in Nederland nog steeds niet structureel les krijgen over hun rechten en wat deze voor hun kunnen betekenen. Dit moet anders: mensen- en kinderrechteneducatie moet structureel worden opgenomen in het curriculum, zo stellen de 23 organisaties in het rapport.

 

Meer informatie

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Op 20 mei kwamen tientallen organisaties, experts en betrokkenen samen tijdens de jaarlijkse Consultatiedag van Kinderrechten in Beweging. Een belangrijke dag waarop we samen kijken hoe het staat met kinderrechten in Nederland – en vooral: wat er beter kan.  Waar draait het om?  Met ‘Kinderrechten in Beweging’ brengt het Kinderrechtencollectief…

Lees meer

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Op 1 januari 2025 trad de Wet versterking participatie op decentraal niveau in werking. Deze wet zet gemeenten aan opnieuw na te denken over participatie en de afspraken hierover voor 2027 vast te leggen in een participatieverordening. De participatieverordening vormt een kans om een breed draagvlak te creëren binnen de gemeente voor…

Lees meer

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

De missie van Elise Sijthoff, grondlegger van ChildPress, is duidelijk: kinderen een stem geven in de wereld om hen heen. Daarom biedt ChildPress een methodiek om kinderverslaggever te worden. Omdat kinderen het recht hebben op een eigen mening (artikel 12) en op informatie uit verschillende bronnen (artikel 17). Elise ontwikkelde…

Lees meer