kindervredeprijs

De Internationale Kindervredesprijs 2018

De internationale organisatie KidsRights reikt jaarlijks de Internationale Kindervredesprijs uit aan een kind dat zich heeft ingezet voor de rechten van kinderen. Deze speciale prijs is in het leven geroepen om een platform te bieden aan kinderen. Zo kunnen zij hun ideeën en persoonlijke betrokkenheid bij kinderrechten uiten. De winnaar wordt met de prijs beloond voor zijn of haar bijzondere inzet voor het bestrijden van problemen waar miljoenen kinderen over de hele wereld dagelijks mee te maken hebben.

De feestelijke uitreikingsceremonie is dit jaar in Kaapstad op 20 november. Dit is ook de internationale Dag voor de Rechten van het Kind. De Internationale Kindervredesprijs wordt door niemand minder dan Nobelprijswinnaar Desmond Tutu uitgereikt. Hij is beschermheer van KidsRights.

Genomineerden Kindervredesprijs 2018

Op 12 november 2018 maakte Desmond Tutu de drie finalisten voor de Internationale Kindervredesprijs 2018 bekend. Er waren in totaal 121 kinderen uit 45 verschillende landen genomineerd.

De drie finalisten zijn:

  • De zeventienjarige Moni Begum uit Bangladesh (kindhuwelijken).
    Door ouders te confronteren, leraren te informeren en waar nodig de politie in te schakelen, heeft Moni meer dan 200 meisjes gered van een kindhuwelijk.
  • The March For Our Lives uit de Verenigde Staten (Veilige scholen en gemeenschappen).
    Een groep jongeren organiseerde in het voorjaar van 2018 de March For Our Lives. Dit deden zij naar aanleiding van een dodelijke schietpartij op hun school. Zij eisen veiligere scholen en gemeenschappen en protesteren tegen wapengeweld. Inmiddels is er in meer dan 25 Amerikaanse staten betere wetgeving aangenomen.
  • De achttienjarige Leilua Lino uit Samoa (kindermishandeling).
    Leilua legt op haar campus vredestuinen aan. Zo heeft zij inmiddels 200 kinderen geholpen met traumaverwerking.

Tijdens de ceremonie viert KidsRights ook haar vijftienjarige bestaan. De ceremonie wordt uitgezonden door de internationale media. Hierdoor bereikt de boodschap van de winnaar wereldwijd miljoenen mensen.

Lees hier meer over de genomineerden.

De Internationale Kindervredesprijs 2017

Vorig jaar is de prijs in Den Haag uitgereikt door Malala Yousafzai, winnares van de Nobelprijs én van de Internationale Kindervredesprijs. Zij reikte de prijs uit aan de zestienjarige Syrische Mohamad Al Jounde. Hij verdiende de Kindervredeprijs vanwege zijn inzet om de rechten van Syrische vluchtelingenkinderen te waarborgen.

 

 

 

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Op 1 januari 2025 trad de Wet versterking participatie op decentraal niveau in werking. Deze wet zet gemeenten aan opnieuw na te denken over participatie en de afspraken hierover voor 2027 vast te leggen in een participatieverordening. De participatieverordening vormt een kans om een breed draagvlak te creëren binnen de gemeente voor…

Lees meer

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

De missie van Elise Sijthoff, grondlegger van ChildPress, is duidelijk: kinderen een stem geven in de wereld om hen heen. Daarom biedt ChildPress een methodiek om kinderverslaggever te worden. Omdat kinderen het recht hebben op een eigen mening (artikel 12) en op informatie uit verschillende bronnen (artikel 17). Elise ontwikkelde…

Lees meer

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

Julie Verhaar is van oorsprong fondsenwerver. Zowel nationaal als internationaal zette zij zich vol in voor veel verschillende organisaties. Zoals het Rode Kruis, Greenpeace, Amnesty en UNICEF. Inmiddels is ze sinds twee jaar directeur van Terre des Hommes en gebruikt ze al haar kennis, ervaring én passie voor deze prachtige…

Lees meer