Eerste Kamer steunt ratificatie Gehandicaptenverdrag

Het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap wordt volledig van kracht. Na bijna 10 jaar van politieke discussie gaf ook de Eerste Kamer op 12 april groen licht. Een historische dag voor mensen met een beperking. Met het voltooien van deze laatste stap in het ratificatieproces komt er per 1 januari 2017 onder meer een een algemene verplichting om openbare gebouwen en ruimten toegankelijk te maken voor mensen met een beperking.

Het Kinderrechtencollectief is verheugd met de ratificatie van het VN-Gehandicaptenverdrag. De ratificatie van het verdrag is een belangrijke erkenning voor mensen en kinderen met een beperking. Ratificatie van het VN-verdrag betekent meer ondersteuning van het VN-Kinderrechtenverdrag. Artikel 4 van het VN-Gehandicaptenverdrag verplicht de Staten te waarborgen en bevorderen dat alle personen met een handicap zonder enige vorm van discriminatie op grond van hun handicap alle mensenrechten en fundamentele vrijheden krijgen die nodig zijn. Daarbij stelt artikel 7 dat bij alle beslissingen betreffende kinderen met een beperking de belangen van het kind de eerste overweging zijn.

Volledige werking van het verdrag helpt bijvoorbeeld bij het realiseren van de rechten van asielzoekerskinderen met een beperking. Ook biedt het Verdrag handvatten voor politie en justitie om in de bejegening van minderjarigen meer rekening te houden met het ontwikkelingsniveau en eventuele beperkingen.

Ook Martin van Rijn, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, stelde dat het ratificeren van het verdrag duidelijk maakt dat mensen met een beperking volwaardig onderdeel van onze samenleving zijn. “Onze samenleving is nu nog onvoldoende inclusief.” Van Rijn: “Als je je verplaatst in de positie van iemand met een beperking, ervaar je hoeveel belemmeringen er nog steeds zijn”. “Om dit te veranderen is niet alleen regelgeving, maar vooral ook praktisch handelen nodig.”

Lees ook Eerste Kamer steunt ratificatie VN-Gehandicaptenverdrag.

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Op 1 januari 2025 trad de Wet versterking participatie op decentraal niveau in werking. Deze wet zet gemeenten aan opnieuw na te denken over participatie en de afspraken hierover voor 2027 vast te leggen in een participatieverordening. De participatieverordening vormt een kans om een breed draagvlak te creëren binnen de gemeente voor…

Lees meer

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

De missie van Elise Sijthoff, grondlegger van ChildPress, is duidelijk: kinderen een stem geven in de wereld om hen heen. Daarom biedt ChildPress een methodiek om kinderverslaggever te worden. Omdat kinderen het recht hebben op een eigen mening (artikel 12) en op informatie uit verschillende bronnen (artikel 17). Elise ontwikkelde…

Lees meer

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

Julie Verhaar is van oorsprong fondsenwerver. Zowel nationaal als internationaal zette zij zich vol in voor veel verschillende organisaties. Zoals het Rode Kruis, Greenpeace, Amnesty en UNICEF. Inmiddels is ze sinds twee jaar directeur van Terre des Hommes en gebruikt ze al haar kennis, ervaring én passie voor deze prachtige…

Lees meer