Jeugdstem voert campagne tegen onveiligheid in de jeugdzorg

Uit onderzoek blijkt dat ruim een derde van de jongeren die met jeugdzorg te maken heeft, zich er niet veilig voelt. Het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Jeugdstem, is gehouden onder jongeren tussen de 12 en 21 jaar. Om dit onderwerp onder de aandacht te brengen, lanceerde Jeugdstem op 1 november de campagne ‘Voel jij je niet veilig in de jeugdzorg?’.

Verschillende oorzaken van onveiligheid

Uit het onderzoek blijkt dat het gevoel van onveiligheid verschillende oorzaken heeft. Bijvoorbeeld het langdurig afzonderen van kinderen en jongeren en intimidatie door medewerkers of jongeren onderling. Ook factoren zoals het verblijf op locaties met drugsgebruik en fysiek, psychisch of verbaal geweld spelen een rol bij het onveilig voelen in de jeugdzorg.

Campagne roept mensen op om onveiligheid te melden

De campagne ‘Voel jij je niet veilig in de jeugdzorg?’ heeft als doel mensen op te roepen in actie te komen en onveiligheid in de jeugdzorg te melden. Kinderen hebben immers het recht in veiligheid op te groeien, zoals vermeld in Artikel 19 van het Internationaal Verdrag Inzake de Rechten van het Kind. Daarin staat dat kinderen beschermd moeten worden tegen alle vormen van geweld, mishandeling en verwaarlozing.

De gezichten van de campagne zijn jongeren en een volwassene die ervaring hebben met onveilige situaties in de jeugdzorg. Op de website van Jeugdstem staan filmpjes en persoonlijke verhalen van Benito, Anouk, Moraya en Miranda.

Over Jeugdstem

Jeugdstem is de organisatie van vertrouwenspersonen in de jeugdzorg. Deze vertrouwenspersonen hebben als missie de stem van kinderen, jongeren en (pleeg)ouders door te laten klinken in de jeugdzorg. De vertrouwenspersonen van Jeugdstem hebben veel kennis over de Jeugdwet en rechtspositie van kinderen, jongeren en hun (pleeg)ouders. Op die manier helpen zij met vragen, advies en ondersteuning iedereen die met jeugdzorg te maken heeft.

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Op 1 januari 2025 trad de Wet versterking participatie op decentraal niveau in werking. Deze wet zet gemeenten aan opnieuw na te denken over participatie en de afspraken hierover voor 2027 vast te leggen in een participatieverordening. De participatieverordening vormt een kans om een breed draagvlak te creëren binnen de gemeente voor…

Lees meer

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

De missie van Elise Sijthoff, grondlegger van ChildPress, is duidelijk: kinderen een stem geven in de wereld om hen heen. Daarom biedt ChildPress een methodiek om kinderverslaggever te worden. Omdat kinderen het recht hebben op een eigen mening (artikel 12) en op informatie uit verschillende bronnen (artikel 17). Elise ontwikkelde…

Lees meer

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

Julie Verhaar is van oorsprong fondsenwerver. Zowel nationaal als internationaal zette zij zich vol in voor veel verschillende organisaties. Zoals het Rode Kruis, Greenpeace, Amnesty en UNICEF. Inmiddels is ze sinds twee jaar directeur van Terre des Hommes en gebruikt ze al haar kennis, ervaring én passie voor deze prachtige…

Lees meer