Jongerenroutes in de jeugdhulp

Jongeren die te maken hebben met jeugdhulp weten niet altijd wat zij precies kunnen verwachten. Vaak zijn meerdere instanties betrokken, zoals een gecertificeerde instelling, Veilig Thuis en de Raad voor de Kinderbescherming. Het is voor jongeren niet altijd duidelijk welke instantie wat doet en waar ze terecht kunnen met vragen. Om deze reden heeft LOC Jeugd, een organisatie die ouders en jongeren binnen jeugdhulp ondersteunt, een website gemaakt waarop alle jongerenroutes staan uitgelegd.

Wat vind je op de website?

De website geeft antwoord op vragen als: ‘Waar kun je terecht als je hulp nodig hebt?’, ‘Wat kun je verwachten als je jeugdhulp ontvangt?’ en ‘Wat gebeurt er als je gespijbeld hebt?’ Op de website vind je tips van jongeren die ervaring hebben met jeugdhulp, een begrippenlijst en veel gestelde vragen. Ook staat er informatie over de soorten jeugdhulp en worden de rechten en plichten van jongeren uitgelegd. Verder vind je op de website een overzicht van de routes voor jeugdhulp met uitleg bij de verschillende stappen.

De jongerenroutes

Er zijn verschillende jongerenroutes in de jeugdhulp waar je informatie over kan vinden:

  • Ik heb een vraag of een probleem en zoek hulp
  • Mijn ouders of ik vinden jeugdhulp nodig
  • Ik heb onmiddellijk hulp nodig
  • Ik heb te maken met de Raad voor de Kinderbescherming door problemen thuis
  • Iemand maakt zich zorgen over mij en heeft dat gemeld bij Veilig Thuis
  • Ik heb te maken met jeugdbescherming
  • Ik krijg jeugdhulp en word achttien
  • Ik heb gespijbeld of een strafbaar feit gepleegd

In de route over jeugdbescherming wordt bijvoorbeeld uitgelegd wat een gecertificeerde instelling en een kinderrechter doen. Wanneer je achttien jaar wordt kan je in de jongerenroute ‘Ik krijg jeugdhulp en word achttien’ zien wat er gaat gebeuren en wat je allemaal moet regelen.

Meer informatie en de jongerenroutes vind je hier.

Jongeren willen meedoen, maar krijgen de ruimte niet binnen politiek en beleid 

Jongeren willen meedoen, maar krijgen de ruimte niet binnen politiek en beleid 

Resultaten Global Youth Participation Index (GYPI) laten gebreken én kansen zien  De eerste editie van de Global Youth Participation Index (GYPI) laat een duidelijk beeld zien: jongeren (15 tot 30 jaar) wereldwijd willen bijdragen aan maatschappelijke en politieke processen, maar stuiten te vaak op tekortschietende politieke systemen en beleidsstructuren die…

Lees meer

KidsRights Index 2025: Mentaal welzijn kinderen wereldwijd onder druk 

KidsRights Index 2025: Mentaal welzijn kinderen wereldwijd onder druk 

Op 11 juni 2025 publiceerde KidsRights, partner van het Kinderrechtencollectief, de jaarlijkse KidsRights Index. Uit de Index blijkt dat de geestelijke gezondheid en het mentaal welzijn van kinderen en adolescenten wereldwijd een kritiek niveau bereikt. De introductie op het KidsRights Index 2025 rapport vraagt aandacht voor deze problematiek en voor…

Lees meer

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Op 20 mei kwamen tientallen organisaties, experts en betrokkenen samen tijdens de jaarlijkse Consultatiedag van Kinderrechten in Beweging. Een belangrijke dag waarop we samen kijken hoe het staat met kinderrechten in Nederland – en vooral: wat er beter kan.  Waar draait het om?  Met ‘Kinderrechten in Beweging’ brengt het Kinderrechtencollectief…

Lees meer