armoede en sociale uitsluiting

Kies voor een Europese aanpak van armoede onder kinderen

Al voor de coronacrisis groeide bijna één op de vier kinderen binnen de Europese Unie op met het risico op armoede en sociale uitsluiting. Hoewel de EU een van de meest welvarende regio’s ter wereld is, hebben gezinnen moeite rond te komen en zijn zij diegenen die de gevolgen van armoede direct merken. Ook in Nederland groeien volgens het CBS 264.000 kinderen op in armoede. Naarmate de impact van de coronacrisis toeneemt, neemt waarschijnlijk ook het aantal kinderen in armoede toe. De Europese leiders moeten nu het verschil maken en armoede onder kinderen aanpakken.

Oproep aan Nederlandse Europarlementariërs en de staatssecretaris

In Brussel wordt nu onderhandeld over de Europese meerjarenbegroting 2021–2027. Samen met Eurochild (Europees netwerk ter promotie van kinderrechten en -welzijn) vraagt het Kinderrechtencollectief de Europese leiders 5% van het Europees Sociaal Fonds (ESF+) te besteden aan de bestrijding van armoede onder kinderen. Deze oproep is gestuurd aan Nederlandse Europarlementariërs en aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Bas van ’t Wout.

Kindgarantie

Onze oproep sluit aan op Kindgarantie (Child Guarantee): een plan dat ervoor moet zorgen dat elk kind in Europa toegang krijgt tot kosteloze gezondheidszorg, onderwijs, een dak boven het hoofd en goede voeding. Eurochild heeft de afgelopen jaren intensief gepleit om Kindgarantie een budget van 5% van de ESF+ toe te wijzen (5,9 miljard euro). Ondertussen is dit voorstel door het Europees Parlement en de Commissie overgenomen. Alleen de Europese leiders hebben hier nog niets over gezegd.

Voorkom dat kinderen onzichtbare slachtoffers worden

De impact van armoede op kinderen staat buiten kijf. Het Kinderrechtencollectief en Eurochild verwachten van de leiders van Europa dat kinderen niet de onzichtbare slachtoffers van de pandemie worden, en dat we hen vandaag en morgen een beter leven nalaten.

Lees de brief hier

Jongeren willen meedoen, maar krijgen de ruimte niet binnen politiek en beleid 

Jongeren willen meedoen, maar krijgen de ruimte niet binnen politiek en beleid 

Resultaten Global Youth Participation Index (GYPI) laten gebreken én kansen zien  De eerste editie van de Global Youth Participation Index (GYPI) laat een duidelijk beeld zien: jongeren (15 tot 30 jaar) wereldwijd willen bijdragen aan maatschappelijke en politieke processen, maar stuiten te vaak op tekortschietende politieke systemen en beleidsstructuren die…

Lees meer

KidsRights Index 2025: Mentaal welzijn kinderen wereldwijd onder druk 

KidsRights Index 2025: Mentaal welzijn kinderen wereldwijd onder druk 

Op 11 juni 2025 publiceerde KidsRights, partner van het Kinderrechtencollectief, de jaarlijkse KidsRights Index. Uit de Index blijkt dat de geestelijke gezondheid en het mentaal welzijn van kinderen en adolescenten wereldwijd een kritiek niveau bereikt. De introductie op het KidsRights Index 2025 rapport vraagt aandacht voor deze problematiek en voor…

Lees meer

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Op 20 mei kwamen tientallen organisaties, experts en betrokkenen samen tijdens de jaarlijkse Consultatiedag van Kinderrechten in Beweging. Een belangrijke dag waarop we samen kijken hoe het staat met kinderrechten in Nederland – en vooral: wat er beter kan.  Waar draait het om?  Met ‘Kinderrechten in Beweging’ brengt het Kinderrechtencollectief…

Lees meer