jaarbericht kinderrechten 2018

Krijg ik een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag)?

Op 13 juni publiceerde het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) een onderzoeksrapport over jongeren die geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan durven te vragen voor opleidingen in het mbo. Een VOG is op het mbo vaak nodig voor een stageplaats of een leerwerkbaan. Toch doet 2% van de jongeren dat niet, omdat ze zich afvragen ‘Krijg ik een VOG?’. Ze zijn bang dat ze deze verklaring niet krijgen.

 

Wat is een VOG?

Personen met een bepaald justitieel verleden mogen niet op gevoelige functies in de samenleving terechtkomen. Vaak is een VOG nodig in een functie waar je met kwetsbare personen, vertrouwelijke gegevens, geld of specifieke goederen werkt. Het doel van de VOG-aanvraag is tweeledig: allereerst het beschermen van de samenleving en daarnaast het bieden van werkgelegenheid en opleidingen aan mensen die zich bezig hebben gehouden met criminele activiteiten.

 

Krijg ik een VOG?

Een organisatie of bedrijf kan een VOG aanvragen voor een werknemer of leerling bij Justis. Zij onderzoeken of de aanvrager strafbare feiten heeft gepleegd aan de hand van justitiële documentatie, ook wel het strafblad genoemd. Ook kijken zij naar gegevens uit het politieregister, het Openbaar Ministerie en de Reclassering. Justis weegt en beoordeelt deze gegevens in onderlinge samenhang.

Als er geen sprake is van strafbare feiten, dan krijgt de aanvrager altijd een VOG. Als hier wel sprake van is, dan wordt beoordeeld of deze relevant zijn ten opzichte van het doel waarvoor de VOG is aangevraagd. Het kan dus zijn dat een veroordeelde voor mishandeling niet in de zorg aan de slag kan, maar wel in de horeca of op kantoor.

 

Onderzoeksrapport

Uit het onderzoeksrapport van het WODC blijkt dat 2% van de jongeren die een opleiding op het mbo wil gaan volgen of volgen geen VOG aanvraagt. Terwijl 80% van deze aanvraagmijders geen justitieel verleden heeft en dus standaard een VOG krijgt. Van de 1.550 tot 1.700 aanvraagmijders die wel een justitieel verleden hebben, krijgt uiteindelijk 99% een VOG. Als je je dus afvraagt ‘krijg ik een VOG?’, dan heeft het zeker zin om de aanvraag alsnog in te zetten.

Er zijn zowel jongeren met en zonder justitiële documentatie die geen aanvraag durven te doen. Deze VOG-aanvraagmijders schatten hun kans op het verkrijgen van een VOG te laag in. Met als gevolg dat zij worden belemmerd in hun opleiding of carrière, omdat steeds meer werkgevers om een VOG vragen. Dat is zonde, want het is niet nodig bang te zijn voor het doen van een aanvraag.

 

Een afwijzing. Wat nu?

Ook als je wel een afwijzing krijgt, is het mogelijk er iets aan te doen. Stel, je bent ooit opgepakt en veroordeeld voor winkeldiefstal. Dat is ondertussen anderhalf jaar geleden en je hebt er veel van geleerd. Ondertussen heb je excuses aangeboden aan de eigenaar van de winkel, je taakstraf voltooid en heb je andere vrienden dan toen. Ook ben je begonnen aan een opleiding tot sport- en bewegingsleider en ga je hiervoor stagelopen op een hockeyclub. Hier moet je met de spullen van anderen om kunnen gaan. Aangezien de diefstal minder dan twee jaar geleden is gepleegd, kan jouw VOG-aanvraag worden afgewezen. Dit is omdat de beoordelaars bij bijna alle delicten twee jaar terugkijken. Bij een afwijzing mag je jouw kant van het verhaal vertellen en kan er nogmaals naar jouw dossier worden gekeken.

Volg jij een mbo-opleiding en ben je bang dat je geen VOG krijgt? Nergens voor nodig. Kijk hier om een inschatting te maken van jouw kansen op een VOG. Dien een aanvraag in en wacht af wat de beoordelaars beslissen.

Wil jij meer weten over de VOG? Kijk dan deze video.

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Op 20 mei kwamen tientallen organisaties, experts en betrokkenen samen tijdens de jaarlijkse Consultatiedag van Kinderrechten in Beweging. Een belangrijke dag waarop we samen kijken hoe het staat met kinderrechten in Nederland – en vooral: wat er beter kan.  Waar draait het om?  Met ‘Kinderrechten in Beweging’ brengt het Kinderrechtencollectief…

Lees meer

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Op 1 januari 2025 trad de Wet versterking participatie op decentraal niveau in werking. Deze wet zet gemeenten aan opnieuw na te denken over participatie en de afspraken hierover voor 2027 vast te leggen in een participatieverordening. De participatieverordening vormt een kans om een breed draagvlak te creëren binnen de gemeente voor…

Lees meer

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

De missie van Elise Sijthoff, grondlegger van ChildPress, is duidelijk: kinderen een stem geven in de wereld om hen heen. Daarom biedt ChildPress een methodiek om kinderverslaggever te worden. Omdat kinderen het recht hebben op een eigen mening (artikel 12) en op informatie uit verschillende bronnen (artikel 17). Elise ontwikkelde…

Lees meer