Maak onderwijs in kinderrechten net zo gewoon als rekenen en taal

In het teken van kinderrechteneducatie zijn Laurien Koster, voorzitter van het Kinderrechtencollectief (KRC), en Willemijn Dupuis van KinderrechtenNU geïnterviewd voor het aprilnummer van Ingrado Magazine.

Nederland heeft het VN-Kinderrechtenverdrag ondertekend met daarin belangrijke afspraken over diverse kinderrechten.Slechts 34% van de jongeren kent het verdrag, omdat er nauwelijks aandacht is voor educatie voor volwassenen en kinderen over kinderrechten. Tijd om aan de bel te trekken.

Kinderrechten in Nederland

Volgens Laurien Koster zijn kinderrechten in Nederland nog niet altijd goed geregeld. Enkele voorbeelden hiervan zijn armoede, kindermishandeling, ontoereikende jeugdzorg, gebrek aan inclusiviteit en oplopende schooluitval. Uit het VN-Kinderrechtenverdrag en de General Comments van het VN-Kinderrechtencomité volgt de verplichting dit aan te pakken. Zo gaat artikel 28 van het VN-Kinderrechtenverdrag in General Comment nr. 1 over hoe het onderwijs ingericht moet zijn. Een ander voorbeeld is General Comment nr. 19 over de overheidsbegroting en de rechten van het kind. Het is van groot belang dat iedereen toegang heeft tot zijn rechten. Koster geeft aan dat er voldoende geld beschikbaar moet zijn, zodat bekendheid met en toegang tot het recht voor ieder kind gewaarborgd is.

Agendapunt

De komende jaren wordt kinderrechteneducatie steviger op de agenda gezet. Dit is volgens Koster hard nodig: ‘We hebben veel verdragen getekend, dus op papier is alles goed geregeld. Maar als het aankomt op kennis van kinderrechten, dan is het droevig gesteld in Nederland. Als ik bijvoorbeeld vertel dat ik me met kinderrechten bezighoud, wordt me gevraagd: moet je dan vaak naar het buitenland?’.  Koster geeft aan dat de opdracht om kennis van kinderrechten te verspreiden eigenlijk een overheidskwestie is. Zij roept de overheid dan ook op het serieus en zelf ter hand te nemen.

Het interview en het gehele Ingrado Magazine lees je hier.

Jongeren willen meedoen, maar krijgen de ruimte niet binnen politiek en beleid 

Jongeren willen meedoen, maar krijgen de ruimte niet binnen politiek en beleid 

Resultaten Global Youth Participation Index (GYPI) laten gebreken én kansen zien  De eerste editie van de Global Youth Participation Index (GYPI) laat een duidelijk beeld zien: jongeren (15 tot 30 jaar) wereldwijd willen bijdragen aan maatschappelijke en politieke processen, maar stuiten te vaak op tekortschietende politieke systemen en beleidsstructuren die…

Lees meer

KidsRights Index 2025: Mentaal welzijn kinderen wereldwijd onder druk 

KidsRights Index 2025: Mentaal welzijn kinderen wereldwijd onder druk 

Op 11 juni 2025 publiceerde KidsRights, partner van het Kinderrechtencollectief, de jaarlijkse KidsRights Index. Uit de Index blijkt dat de geestelijke gezondheid en het mentaal welzijn van kinderen en adolescenten wereldwijd een kritiek niveau bereikt. De introductie op het KidsRights Index 2025 rapport vraagt aandacht voor deze problematiek en voor…

Lees meer

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Op 20 mei kwamen tientallen organisaties, experts en betrokkenen samen tijdens de jaarlijkse Consultatiedag van Kinderrechten in Beweging. Een belangrijke dag waarop we samen kijken hoe het staat met kinderrechten in Nederland – en vooral: wat er beter kan.  Waar draait het om?  Met ‘Kinderrechten in Beweging’ brengt het Kinderrechtencollectief…

Lees meer