Nationale Buitenspeeldag 2019

Nationale Buitenspeeldag: Meer kinderen moeten buiten kunnen spelen

Vandaag woensdag 12 juni is het de Nationale Buitenspeeldag. Al meer dan tien jaar organiseren Jantje Beton en de kinderzender Nickelodeon deze Nationale Buitenspeeldag. Jantje Beton is een organisatie die zich samen met kinderen inzet voor meer en uitdagendere speelruimte en meer speeltijd. Kinderen kunnen verspreid door heel Nederland meedoen aan 1009 activiteiten. Buitenspelen is belangrijk en gezond voor kinderen. Het prikkelt de fantasie en is goed voor de sociale vaardigheden, gezondheid, motoriek, concentratie en leerprestaties. Hoewel buitenspelen erg belangrijk is, wordt het steeds minder vanzelfsprekend.

 

Onderzoek naar buitenspelen

Uit recent onderzoek van Jantje Beton onder ouders naar ‘buiten spelen in de wijk’, blijkt dat 15 procent van de Nederlandse kinderen nooit buiten speelt. De meeste van deze kinderen wonen in de Randstad en komen uit de hogere sociale klasse.

 

Liever gamen

Ouders geven als reden dat zij zelf in hun vrije tijd ook weinig tijd buiten doorbrengen. Daarnaast verkiest de helft van de kinderen digitale speelmogelijkheden boven buitenspelen. Zo gamen zij liever of besteden zij liever tijd aan social media. Andere redenen zijn dat ouders extra beschermend zijn en hun kinderen daardoor minder snel laten buitenspelen. Ook laten ouders hun kinderen vaak zelf kiezen wat ze willen doen en gaan zij er niet tegenin, wanneer kinderen liever binnen zitten. Volgens de directeur van Jantje Beton, Dave Ensberg-Kleijkers, lopen kinderen die nooit of erg weinig buitenspelen hierdoor het risico dat zij zich niet optimaal kunnen ontwikkelen.

 

Trampoline springen

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat kinderen gemiddeld 8,4 uur per week buitenspelen. Meer dan de helft van de kinderen speelt in de eigen tuin of op de stoep. Kinderen spelen vaak met vriendjes of vriendinnetjes uit de buurt. Ook speelt een groot gedeelte van de kinderen alleen buiten. Een mogelijke oorzaak hiervoor is dat kinderen het liefst trampoline springen als zij buitenspelen. Daarnaast zijn bouwen en knutselen ook favoriete bezigheden.

 

VN-Kinderrechtenverdag

Het recht op spelen is vastgelegd in het VN-Kinderrechtenverdrag. Uit artikel 31 volgt dat kinderen recht hebben op vrije tijd, recht op spelen en recht op meedoen aan culturele of artistieke activiteiten. Spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Alle kinderen moeten daarom voldoende tijd en ruimte krijgen om te spelen. De overheid moet zorgen dat in de wijk of buurt voldoende veilige speelplekken zijn. Het is belangrijk dat het aanbod gevarieerd is. Dat betekent dat er zowel speelvoorzieningen voor jonge kinderen moeten zijn als ontmoetingsplekken voor tieners. De overheid moet ook zorgen dat kinderen gelijke kansen hebben om te spelen. De speelvoorzieningen moeten toegankelijk zijn voor kinderen met een beperking. En zowel kinderen uit welgestelde gezinnen als uit arme gezinnen moeten daar kunnen spelen.

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Op 20 mei kwamen tientallen organisaties, experts en betrokkenen samen tijdens de jaarlijkse Consultatiedag van Kinderrechten in Beweging. Een belangrijke dag waarop we samen kijken hoe het staat met kinderrechten in Nederland – en vooral: wat er beter kan.  Waar draait het om?  Met ‘Kinderrechten in Beweging’ brengt het Kinderrechtencollectief…

Lees meer

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Op 1 januari 2025 trad de Wet versterking participatie op decentraal niveau in werking. Deze wet zet gemeenten aan opnieuw na te denken over participatie en de afspraken hierover voor 2027 vast te leggen in een participatieverordening. De participatieverordening vormt een kans om een breed draagvlak te creëren binnen de gemeente voor…

Lees meer

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

De missie van Elise Sijthoff, grondlegger van ChildPress, is duidelijk: kinderen een stem geven in de wereld om hen heen. Daarom biedt ChildPress een methodiek om kinderverslaggever te worden. Omdat kinderen het recht hebben op een eigen mening (artikel 12) en op informatie uit verschillende bronnen (artikel 17). Elise ontwikkelde…

Lees meer