wet zorgplicht kinderarbeid

Nederland gaat kinderarbeid tegen met nieuwe wet

Op 14 mei 2019 nam de Eerste Kamer de Wet zorgplicht kinderarbeid aan. Dit betekent dat Nederlandse bedrijven voortaan moeten verklaren dat zij kinderarbeid tegengaan. De nieuwe wet is goed nieuws voor Nederlandse kinderen. Maar ook voor kinderen over de hele wereld.

 

Wet zorgplicht kinderarbeid

De Wet zorgplicht kinderarbeid verplicht bedrijven om kinderarbeid in hun keten op te sporen, te voorkomen en aan te pakken. Bedrijven moeten verklaren dat zij zorgvuldig werken om te voorkomen dat hun goederen of diensten met behulp van kinderarbeid tot stand komen. Dit betekent ook dat bedrijven onderzoek moeten doen dat als er een redelijk vermoeden bestaat dat kinderarbeid voorkomt in de productieketen. Zo wordt voorkomen dat er goederen en diensten worden geleverd door bedrijven waar kinderarbeid aan te pas is gekomen om ze tot stand te brengen.

 

Welke bedrijven?

De nieuwe wet is van toepassing op alle bedrijven die in Nederland goederen of diensten verkopen. Zowel online als offline. Ook geldt de wet voor bedrijven die in Nederland gevestigd zijn en zich mede richten op de Nederlandse markt. De wet is zelfs van toepassing op bedrijven die online verkopen en zich richten op de Nederlandse markt. Hiermee is de wet van belang voor kinderen over de hele wereld.

 

Wat is kinderarbeid?

Niet al het werk dat kinderen doen, is negatief. Werk dat niet in de weg staat van de gezondheid, ontwikkeling of scholing van kinderen is vaak zelfs positief. Denk hierbij aan het verdienen van zakgeld met klusjes in vakanties. Volgens de International Labour Organization is kinderarbeid werk dat kinderen hun kindertijd, kansen en waardigheid ontneemt. Het is schadelijk voor hun fysieke of mentale ontwikkeling. Kinderarbeid is ook werk dat ervoor zorgt dat het kind zijn of haar recht op onderwijs niet kan uitoefenen. De Wet zorgplicht kinderarbeid wil dit uitbannen.

 

Kinderarbeid in Nederland

Kinderarbeid was 150 jaar geleden heel gebruikelijk in Nederland. In 1874 is geprobeerd daar verandering in te brengen door het Kinderwetje van Van Houten. Kinderen jonger dan twaalf jaar mochten niet meer werken. Maar er was te weinig controle op deze wet, waardoor er niet veel veranderde. Pas toen de Leerplicht in 1901 werd ingevoerd, kwam er in Nederland een einde aan kinderarbeid.

Waarom hebben we dan een nieuwe wet nodig? Wereldwijd werken er 152 miljoen kinderen als kinderarbeider. Producten en diensten die wij in Nederland gebruiken, worden soms gemaakt met behulp van kinderarbeid. Denk maar aan de grondstoffen voor onze mobieltjes of auto’s die door kinderen uit mijnen worden gehaald of kleding die in elkaar is gezet door kinderen. Dit gebeurt vaak in andere landen, omdat het werk daar goedkoper is of de grondstoffen daar aanwezig zijn. Veel bedrijven importeren producten uit het buitenland of gebruiken grondstoffen uit het buitenland.

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Op 20 mei kwamen tientallen organisaties, experts en betrokkenen samen tijdens de jaarlijkse Consultatiedag van Kinderrechten in Beweging. Een belangrijke dag waarop we samen kijken hoe het staat met kinderrechten in Nederland – en vooral: wat er beter kan.  Waar draait het om?  Met ‘Kinderrechten in Beweging’ brengt het Kinderrechtencollectief…

Lees meer

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Op 1 januari 2025 trad de Wet versterking participatie op decentraal niveau in werking. Deze wet zet gemeenten aan opnieuw na te denken over participatie en de afspraken hierover voor 2027 vast te leggen in een participatieverordening. De participatieverordening vormt een kans om een breed draagvlak te creëren binnen de gemeente voor…

Lees meer

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

De missie van Elise Sijthoff, grondlegger van ChildPress, is duidelijk: kinderen een stem geven in de wereld om hen heen. Daarom biedt ChildPress een methodiek om kinderverslaggever te worden. Omdat kinderen het recht hebben op een eigen mening (artikel 12) en op informatie uit verschillende bronnen (artikel 17). Elise ontwikkelde…

Lees meer