Nederland opnieuw zesde op de ranglijst kinderrechten

De KidsRights Index voor 2020 is op dinsdag 26 mei gepubliceerd. Deze ranglijst meet hoe kinderrechten mondiaal worden nageleefd. Net als in 2018 en 2019 staat Nederland op de zesde plek. De KidsRights Index kijkt voor de scores naar vijf domeinen: leven, gezondheid, onderwijs, bescherming en een gunstig klimaat scheppen om kinderrechten te garanderen. Per domein zijn indicatoren opgesteld waarop landen worden beoordeeld.

Scores

Er staan 182 landen op de ranglijst met bovenaan IJsland, Zwitserland en Finland. Tsjaad, Afghanistan en Sierra Leone staan onderaan. Nederland scoorde goed in de domeinen ‘leven’ (16e), ‘onderwijs’ (9e) en ‘bescherming’ (2e). Voor het domein gezondheid staat Nederland wat later op de lijst (37e). De laagste score is voor het domein dat weegt in hoeverre landen een gunstig klimaat scheppen om kinderrechten te garanderen. Nederland valt in dit domein buiten de top-50, met name doordat er weinig budget beschikbaar is als gevolg van bezuinigingen. Het VN-Kinderrechtencomité heeft haar zorgen uitgesproken over de bezuinigingen die invloed hebben op kinderen uit gezinnen met een minimuminkomen en de gevolgen van armoede voor Nederlandse kinderen.

Coronavirus

Marc Dullaert, oprichter van KidsRights, heeft gezegd dat kinderrechten wereldwijd ernstig in het geding zijn door de uitbraak van het coronavirus. Zowel de maatregelen van de overheden als de economische gevolgen, hebben op kinderen veel impact. Door de quarantaine is er verhoogd risico op huiselijk geweld en thuisonderwijs betekent ongelijkheid tussen kinderen. Het is voor kinderen in armoede moeilijker bij te blijven door gebrek aan computers en internet. In Nederland zijn door het sluiten van de scholen duizenden kwetsbare basisschoolleerlingen uit beeld geraakt.

KidsRights Index

De KidsRights Index kijkt jaarlijks per individueel land naar verbetering of verslechtering van de indicatoren binnen de vijf domeinen. De overkoepelende score van een land wordt op verbetering of verslechtering in dat land gebaseerd. De prestaties van landen worden niet onderling vergeleken. Dit betekent dat landen die boven Nederland op de ranglijst staan, niet per se meer investeren in kinderrechten. Hetzelfde geldt voor landen die slechter dan Nederland scoren.

Het Kinderrechtencollectief hoopt dat de Nederlandse overheid door de speciale index wordt gestimuleerd zich meer in te zetten om kinderrechten te waarborgen en na te leven. De oproep van premier Mark Rutte tot jongerenparticipatie is een stap in de goede richting.

Lees meer

In de maak: nieuw onderwijsprotocol IVRK 

In de maak: nieuw onderwijsprotocol IVRK 

In juli 2024 nam de VN-Mensenrechtenraad een resolutie aan om de mogelijkheid van het vierde facultatieve protocol bij het Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK) te onderzoeken en uit te werken. Het doel van dit facultatieve protocol is om het recht op kinderopvang, gratis voorschoolse educatie en gratis…

Lees meer

Jongeren willen meedoen, maar krijgen de ruimte niet binnen politiek en beleid 

Jongeren willen meedoen, maar krijgen de ruimte niet binnen politiek en beleid 

Resultaten Global Youth Participation Index (GYPI) laten gebreken én kansen zien  De eerste editie van de Global Youth Participation Index (GYPI) laat een duidelijk beeld zien: jongeren (15 tot 30 jaar) wereldwijd willen bijdragen aan maatschappelijke en politieke processen, maar stuiten te vaak op tekortschietende politieke systemen en beleidsstructuren die…

Lees meer

KidsRights Index 2025: Mentaal welzijn kinderen wereldwijd onder druk 

KidsRights Index 2025: Mentaal welzijn kinderen wereldwijd onder druk 

Op 11 juni 2025 publiceerde KidsRights, partner van het Kinderrechtencollectief, de jaarlijkse KidsRights Index. Uit de Index blijkt dat de geestelijke gezondheid en het mentaal welzijn van kinderen en adolescenten wereldwijd een kritiek niveau bereikt. De introductie op het KidsRights Index 2025 rapport vraagt aandacht voor deze problematiek en voor…

Lees meer