Nederland steunt bescherming scholen tegen militair gebruik

07 april 2015

Op 12 maart 2015 verwelkomde Nederland de ‘Richtlijnen voor de bescherming van scholen en universiteiten tegen militair gebruik tijdens gewapend conflict’ tijdens een bijeenkomst van de VN-Mensenrechtenraad in Genève. De Richtlijnen sporen partijen in oorlog aan om scholen niet voor militaire doeleinden te gebruiken.

De Nederlandse vertegenwoordiger sprak tijdens de bijeenkomst:
‘De wereld heeft de verantwoordelijkheid om kinderen in conflict, een uiterst kwetsbare groep, te beschermen tegen wreedheden.’
In de meeste landen die in het afgelopen decennium het toneel zijn (geweest) van gewapende conflicten, hebben strijdkrachten en gewapende groepen, scholen en universiteiten gebruikt voor militaire doeleinden. Zo werden in Mali in totaal 200 scholen geplunderd, beschadigd, gebombardeerd en gebruikt voor militaire doeleinden tijdens het gewapend conflict in 2012 en 2013.

Achtentwintig miljoen kinderen in door conflict getroffen gebieden kunnen nu niet naar school. Zo worden klaslokalen, binnenplaatsen en schoolgebouwen omgebouwd tot basiskampementen en kazernes, of gebruikt als oefenterrein, sluipschutterstelling, detentiecentra en wapenopslag. Deze praktijk brengt scholieren, studenten en docenten in gevaar.
Het Kinderrechtencollectief pleitte in haar NGO rapportage over het Facultatief Protocol inzake kinderen in gewapende conflicten, voor de ondertekening van de Richtlijnen door Nederland. Deze rapportage werd in augustus 2014 ingediend bij het VN-Kinderrechtencomité.

In december 2014 stuurde War Child Holland, Save the Children Nederland, Amnesty Nederland, Human Rights Watch, Terre des Hommes Nederland, Unicef Nederland en Defence for Children, een brief aan het ministerie van Buitenlandse zaken en het ministerie van Defensie, met het verzoek om deze Richtlijnen te steunen.

De Richtlijnen werden in december 2014 afgerond. Staten worden nu geconsulteerd voor het ontwikkelen van een ‘Safe Schools Declaration’ welke afgerond zal worden tijdens de Oslo conferentie op 1 juni 2015. Staten worden gevraagd de ‘Safe Schools Declaration’ te ondertekenen en zich te verbinden aan de implementatie van de Richtlijnen.

Defence for Children is verheugd met de steun van de Nederlandse vertegenwoordiging van de Mensenrechtenraad in Genève voor de Richtlijnen voor Bescherming van Scholen en Universiteiten tegen Militair Gebruik tijdens Gewapend Conflict. Deze Richtlijnen dragen bij aan veilige scholen in conflictgebieden en daarmee wordt de kans kleiner dat scholen gezien worden als legitiem militair doelwit.

(foto: Carolien Sikkenk)

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Op 20 mei kwamen tientallen organisaties, experts en betrokkenen samen tijdens de jaarlijkse Consultatiedag van Kinderrechten in Beweging. Een belangrijke dag waarop we samen kijken hoe het staat met kinderrechten in Nederland – en vooral: wat er beter kan.  Waar draait het om?  Met ‘Kinderrechten in Beweging’ brengt het Kinderrechtencollectief…

Lees meer

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Op 1 januari 2025 trad de Wet versterking participatie op decentraal niveau in werking. Deze wet zet gemeenten aan opnieuw na te denken over participatie en de afspraken hierover voor 2027 vast te leggen in een participatieverordening. De participatieverordening vormt een kans om een breed draagvlak te creëren binnen de gemeente voor…

Lees meer

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

De missie van Elise Sijthoff, grondlegger van ChildPress, is duidelijk: kinderen een stem geven in de wereld om hen heen. Daarom biedt ChildPress een methodiek om kinderverslaggever te worden. Omdat kinderen het recht hebben op een eigen mening (artikel 12) en op informatie uit verschillende bronnen (artikel 17). Elise ontwikkelde…

Lees meer