Nederland zakt zestien plaatsen op ranglijst kinderrechten

Nederland is fors gedaald op de internationale ranglijst voor de naleving van kinderrechten. Dit blijkt uit de afgelopen maandag gepubliceerde elfde editie van de KidsRights Index Report. De lijst, die jaarlijks wordt opgesteld door de KidsRights Foundation en de Erasmus Universiteit Rotterdam, geeft inzicht in de prestaties van 193 landen op het gebied van kinderrechten. Op basis van toegekende scores op het gebied van zes domeinen: leven, gezondheid, onderwijs, bescherming, het creëren van een gunstig klimaat voor de rechten van het kind en klimaatverandering, wordt de situatie van kinderen wereldwijd in kaart gebracht.

Hoewel Nederland vorig jaar vierde stond op de ranglijst, is ons land nu gezakt naar plek twintig. Het is daarmee voor het eerst dat Nederland buiten de top tien valt. Volgens het rapport is dit te danken aan de “schending van enkele fundamentele kinderrechten”, voornamelijk op het gebied van jeugdzorg en jeugdbescherming, kinderparticipatie en discriminatie. De Nederlandse overheid kan vooral kinderen die afhankelijk zijn van jeugdzorg en jeugdbescherming, kinderen die in armoede leven en kinderen die leven in azc’s, niet de benodigde zorg of bescherming bieden. Er is bovendien sprake van regionale kansenongelijkheid, waardoor bepaalde groepen Nederlandse kinderen minder toegang hebben tot onderwijs of jeugdzorg.

De grootste achteruitgang geldt het ‘gunstige klimaat’ voor de rechten van het kind. Hier scoort Nederland volgens KidsRights ondermaats op de indicator ‘beschikbaar budget’. Dit wil zeggen dat er naar rato van het budget van de Nederlandse overheid, maar een zeer laag percentage naar kinderen gaat. Ook haalt Nederland in dit domein de laagst mogelijke score op de indicator ‘belang van het kind’, wat betekent dat Nederland het beginsel van het belang van het kind onvoldoende toepast bij beslissingen die kinderen aangaan.

Marc Dullaert, voorzitter van het Kinderrechtencollectief en tevens oprichter en voorzitter van KidsRights, vindt deze uitkomst “een terugslag van jarenlang slecht beleid op het gebied van kinderrechten”. Volgens hem zijn er “onmiddellijke acties vereist van zowel overheden, humanitaire organisaties en andere relevante instanties om kinderen te beschermen (…) en om de weg vrij te maken voor een positievere en hoopvolle toekomst.”

De top tien van de KidsRights Index 2023 wordt dit jaar opnieuw gedomineerd door Europa. Zweden, Finland en IJsland scoren het best op de ranglijst. Afghanistan, Tsjaad en Zuid-Soedan komen als slechtste uit de bus.

Meer informatie:

De KidsRights Index 2023

 

Jongeren willen meedoen, maar krijgen de ruimte niet binnen politiek en beleid 

Jongeren willen meedoen, maar krijgen de ruimte niet binnen politiek en beleid 

Resultaten Global Youth Participation Index (GYPI) laten gebreken én kansen zien  De eerste editie van de Global Youth Participation Index (GYPI) laat een duidelijk beeld zien: jongeren (15 tot 30 jaar) wereldwijd willen bijdragen aan maatschappelijke en politieke processen, maar stuiten te vaak op tekortschietende politieke systemen en beleidsstructuren die…

Lees meer

KidsRights Index 2025: Mentaal welzijn kinderen wereldwijd onder druk 

KidsRights Index 2025: Mentaal welzijn kinderen wereldwijd onder druk 

Op 11 juni 2025 publiceerde KidsRights, partner van het Kinderrechtencollectief, de jaarlijkse KidsRights Index. Uit de Index blijkt dat de geestelijke gezondheid en het mentaal welzijn van kinderen en adolescenten wereldwijd een kritiek niveau bereikt. De introductie op het KidsRights Index 2025 rapport vraagt aandacht voor deze problematiek en voor…

Lees meer

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Op 20 mei kwamen tientallen organisaties, experts en betrokkenen samen tijdens de jaarlijkse Consultatiedag van Kinderrechten in Beweging. Een belangrijke dag waarop we samen kijken hoe het staat met kinderrechten in Nederland – en vooral: wat er beter kan.  Waar draait het om?  Met ‘Kinderrechten in Beweging’ brengt het Kinderrechtencollectief…

Lees meer