Nieuwe masterstudie International Children’s Rights van start

09 februari 2015

De implementatie en toepassing van het internationaal jeugdrecht vraagt om gespecialiseerde kennis. Aan de Universiteit Leiden start daarom een nieuw masterprogramma: Advanced Studies in International Children’s Rights (LLM).

Inhoud studie
Het internationaal jeugdrecht is bijzonder. Het heeft allereerst internationale, regionale en nationale aspecten. Daarnaast wordt het door veel verschillende rechtsgebieden beïnvloed, zoals het civiel recht, strafrecht, bestuursrecht en internationaal humanitair recht. Het gelaagde en interdisciplinaire karakter van het internationaal jeugdrecht vraagt om gespecialiseerde professionals.

De studie start in september 2015. Het programma wordt zowel fulltime (één academisch jaar) als parttime (twee academische jaren) aangeboden; colleges vinden overdag plaats.

Meer informatie en aanmelden:
Meer informatie over het programma, toegangseisen en aanmelding? Klik hier of bekijk de flyer.

 

De nieuwe master biedt een Engelstalig programma aan een gelimiteerd aantal getalenteerde studenten en (juridisch) professionals die zich verder willen specialiseren in het internationaal jeugdrecht.

Tijdens de master komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals migratie en kinderrechten, jeugdbescherming en economisch, sociale en culturele rechten. Daarnaast wordt ingegaan op de verhouding van het internationaal jeugdrecht ten opzichte van andere rechtsgebieden, zoals het internationaal strafrecht en internationaal privaatrecht.

De studenten krijgen tijdens de master de kans om hun kennis van het internationaal jeugdrecht te verbreden en te verdiepen. Een aanzienlijk deel van het programma wordt besteed aan de ontwikkeling van academische en professionele (onderzoeks)vaardigheden.

De hoogleraren die doceren in de master publiceren in toonaangevende tijdschriften en initiëren en participeren in baanbrekend onderzoek. Daarnaast bekleden ze uitdagende nevenfuncties in de praktijk. Ook de andere docenten in de opleiding zijn erkende experts op hun vakgebied. Daarnaast worden experts uit het veld als gastdocenten uitgenodigd en worden er meerdere excursies georganiseerd.

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Op 20 mei kwamen tientallen organisaties, experts en betrokkenen samen tijdens de jaarlijkse Consultatiedag van Kinderrechten in Beweging. Een belangrijke dag waarop we samen kijken hoe het staat met kinderrechten in Nederland – en vooral: wat er beter kan.  Waar draait het om?  Met ‘Kinderrechten in Beweging’ brengt het Kinderrechtencollectief…

Lees meer

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Op 1 januari 2025 trad de Wet versterking participatie op decentraal niveau in werking. Deze wet zet gemeenten aan opnieuw na te denken over participatie en de afspraken hierover voor 2027 vast te leggen in een participatieverordening. De participatieverordening vormt een kans om een breed draagvlak te creëren binnen de gemeente voor…

Lees meer

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

De missie van Elise Sijthoff, grondlegger van ChildPress, is duidelijk: kinderen een stem geven in de wereld om hen heen. Daarom biedt ChildPress een methodiek om kinderverslaggever te worden. Omdat kinderen het recht hebben op een eigen mening (artikel 12) en op informatie uit verschillende bronnen (artikel 17). Elise ontwikkelde…

Lees meer