Nobelprijs voor vrede voor strijdster voor kinderrechten

10 oktober 2014

De Nobelprijs voor de Vrede is uitgereikt aan de 17-jarige Pakistaanse Malala Yousafzai en de Indiase mensenrechtenactivist Kailash Satyarthi (60). Ze krijgen de prijs voor hun strijd tegen onderdrukking van kinderen en jonge mensen en voor het recht op onderwijs voor alle kinderen. Deze prijs wordt door het kinderrechtencollectief tevens beschouwt als een steun voor de strijd voor en erkenning van kinderrechten.

Malala
Malala vecht ondanks haar jeugdige leeftijd al jaren voor onderwijs voor meisjes. “Ze heeft dat onder zeer gevaarlijke omstandigheden gedaan”, zei het Comité bij de bekendmaking. “Door haar heroïsche strijd is ze het boegbeeld geworden voor het recht op onderwijs voor meisjes.”

Jongste ooit
Malala werd twee jaar geleden in Pakistan in haar hoofd geschoten. Ze was toen net op weg van school naar huis. Malala overleefde het incident en ging verder met haar strijd.
Ze is de jongste winnaar van een Nobelprijs ooit. De prijs is een erkenning van het belang van haar strijd en van haar ongelooflijke durf en inzet.

Protest tegen kinderarbeid

Satyarthi treedt volgens het Comité in de voetsporen van Gandhi met zijn jarenlange vreedzame en moedige protest tegen kinderarbeid. Hij heeft ook bijgedragen aan belangrijke internationale conventies voor kinderrechten. Hij organiseerde in 1998 ook een internationale mars tegen kinderarbeid. In 140 landen verdeeld over vijf continenten liepen duizenden mensen om aandacht te vragen voor kinderarbeid.

Jongeren willen meedoen, maar krijgen de ruimte niet binnen politiek en beleid 

Jongeren willen meedoen, maar krijgen de ruimte niet binnen politiek en beleid 

Resultaten Global Youth Participation Index (GYPI) laten gebreken én kansen zien  De eerste editie van de Global Youth Participation Index (GYPI) laat een duidelijk beeld zien: jongeren (15 tot 30 jaar) wereldwijd willen bijdragen aan maatschappelijke en politieke processen, maar stuiten te vaak op tekortschietende politieke systemen en beleidsstructuren die…

Lees meer

KidsRights Index 2025: Mentaal welzijn kinderen wereldwijd onder druk 

KidsRights Index 2025: Mentaal welzijn kinderen wereldwijd onder druk 

Op 11 juni 2025 publiceerde KidsRights, partner van het Kinderrechtencollectief, de jaarlijkse KidsRights Index. Uit de Index blijkt dat de geestelijke gezondheid en het mentaal welzijn van kinderen en adolescenten wereldwijd een kritiek niveau bereikt. De introductie op het KidsRights Index 2025 rapport vraagt aandacht voor deze problematiek en voor…

Lees meer

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Op 20 mei kwamen tientallen organisaties, experts en betrokkenen samen tijdens de jaarlijkse Consultatiedag van Kinderrechten in Beweging. Een belangrijke dag waarop we samen kijken hoe het staat met kinderrechten in Nederland – en vooral: wat er beter kan.  Waar draait het om?  Met ‘Kinderrechten in Beweging’ brengt het Kinderrechtencollectief…

Lees meer