Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Op 20 mei kwamen tientallen organisaties, experts en betrokkenen samen tijdens de jaarlijkse Consultatiedag van Kinderrechten in Beweging. Een belangrijke dag waarop we samen kijken hoe het staat met kinderrechten in Nederland – en vooral: wat er beter kan. 

Waar draait het om? 

Met ‘Kinderrechten in Beweging’ brengt het Kinderrechtencollectief ieder jaar in kaart in hoeverre de overheid de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité heeft opgevolgd. Dat doen we op tien thema’s: non-discriminatie; kinder- en jongerenparticipatie; geweld tegen kinderen; jeugdhulp en jeugdbescherming; mentaal welzijn; armoede; onderwijs; migratie; kinderhandel en (seksuele) uitbuiting en jeugdstrafrecht. De voortgang op deze thema’s wordt bijgehouden volgens een vaste methodiek. Jaarlijks stellen de leden van het Kinderrechtencollectief een analyse op, waarbij zowel kwantitatieve (cijfers) als kwalitatieve informatie (ontwikkelingen in beleid) worden verzameld. 

De Consultatiedag is een cruciale stap in dit proces. De voorlopige analyses worden gepresenteerd aan professionals werkzaam op deze tien thema’s. Samen wordt besproken: kloppen de bevindingen? Wat missen we nog? En wat is nodig om echt vooruitgang te boeken op de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité? 

Een sterke aftrap 

De dag werd geopend door Lars Westra, vicevoorzitter van het Kinderrechtencollectief. Daarna gaf hij het woord aan Tim Peute van het College voor de Rechten van de Mens, de onafhankelijke toezichthouder op mensenrechten in Nederland. Mensen – dus ook kinderen – kunnen meldingen doen bij het College over mogelijke mensenrechtenschendingen.  

Naast toezichthouden, oordeelt het College ook over discriminatieklachten. Er kan daar melding worden gedaan van discriminatie of een oordeel worden gevraagd. “De meldingsbereidheid van discriminatie is nog vrij laag”, vertelde Peute, “Dat is een breed probleem en zal waarschijnlijk nog groter zijn voor kinderen dan voor volwassenen.” Ook is het College toezichthouder van het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap en wordt het toezichthouder voor de grondrechten van de AI Verordening.   

Thematische diepgang en uitwisseling 

Na een interactieve lunch, waarin deelnemers over de verschillende thema’s informeel met elkaar in gesprek gingen, startte het inhoudelijke programma met de thematafels. Per onderwerp werd de stand van zaken besproken: wat gaat goed, waar zijn knelpunten, en welke acties zijn nodig? 

De gesprekken waren intensief en waardevol: door met experts de analyses door te nemen, ontstond verdieping en concreet zicht op hoe de implementatie van de VN-aanbevelingen versterkt kan worden. 

Daarna volgde een postermarkt: een creatieve manier om feedback te verzamelen over andere thema’s dan het eigen expertisegebied. Op grote posters konden deelnemers hun aanvullingen en inzichten delen, terwijl er experts aanwezig waren om deze meteen te verwerken in de analyses. 

Van beleidstaal naar mensenwerk 

Een betekenisvolle afsluiter was het interactieve onderdeel van Elijah Delsink (LBVSO – Leerlingenbelang Voortgezet Speciaal Onderwijs). Elijah liet op pakkende wijze de deelnemers ervaren hoe moeilijke ambtelijke taal een grote groep mensen kan buitensluiten. 

Samen met het publiek ging hij aan de slag: beleidszinnen werden ‘ontleed’ en herschreven in gewone, begrijpelijke taal. Een krachtige oefening die duidelijk maakte hoe belangrijk toegankelijke communicatie is – zeker als het gaat om beleid dat kinderen direct raakt. 

Afsluiten met nieuwe energie 

De dag werd afgesloten met een borrel: een moment om elkaar informeel te spreken, nieuwe ideeën uit te wisselen en samenwerkingen te versterken. 

De definitieve analyses van Kinderrechten in Beweging 2025 worden in oktober gepubliceerd op kinderrechteninbeweging.nl. Houd de site in de gaten! 

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Op 20 mei kwamen tientallen organisaties, experts en betrokkenen samen tijdens de jaarlijkse Consultatiedag van Kinderrechten in Beweging. Een belangrijke dag waarop we samen kijken hoe het staat met kinderrechten in Nederland – en vooral: wat er beter kan.  Waar draait het om?  Met ‘Kinderrechten in Beweging’ brengt het Kinderrechtencollectief…

Lees meer

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Op 1 januari 2025 trad de Wet versterking participatie op decentraal niveau in werking. Deze wet zet gemeenten aan opnieuw na te denken over participatie en de afspraken hierover voor 2027 vast te leggen in een participatieverordening. De participatieverordening vormt een kans om een breed draagvlak te creëren binnen de gemeente voor…

Lees meer

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

De missie van Elise Sijthoff, grondlegger van ChildPress, is duidelijk: kinderen een stem geven in de wereld om hen heen. Daarom biedt ChildPress een methodiek om kinderverslaggever te worden. Omdat kinderen het recht hebben op een eigen mening (artikel 12) en op informatie uit verschillende bronnen (artikel 17). Elise ontwikkelde…

Lees meer