Tweede Kamer unaniem: aan de slag met een nationale jeugdstrategie! NJR verheugd.

Tweede Kamer unaniem: aan de slag met een nationale jeugdstrategie!

De Tweede Kamer heeft vandaag unaniem ingestemd met een motie van CDA-Kamerlid Hilde Palland, die de regering oproept om te komen met een integrale jeugdstrategie. Partnerorganisatie van het Kinderrechtencollectief, de Nationale Jeugdraad (NJR), is verheugd! Zij zijn hier namelijk al langer over in gesprek met staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De komende maanden gaat NJR samen met de staatssecretaris aan de slag om tot een goed plan voor een nationale jeugdstrategie te komen.

Nationale jeugdstrategie

Veel jongeren ervaren een opeenstapeling van problemen in Nederlands beleid. Denk aan de klimaatcrisis, woningnood, maar ook aan geldzorgen. Dit heeft negatieve gevolgen voor het mentale welzijn van jongeren. Een nationale jeugdstrategie helpt bij het aanbrengen van structuur en efficiëntie in het aanpakken van deze problematiek. Zo kan een nationale jeugdstrategie helpen om de positie van jongeren structureel te versterken.

Reactie NJR

Kimberley Snijders, voorzitter van NJR: “De problemen waar jongeren mee te maken hebben zijn complex, dus het kost tijd om te ontdekken wat de oorzaken van deze problemen zijn en hoe deze opgelost kunnen worden. De ontwikkeling van een nationale jeugdstrategie moet hierbij uitkomst bieden. Samen met andere betrokken jongerenorganisaties willen wij ervoor zorgen dat jongeren niet langer het gevoel hebben vast te zitten in een systeem dat tegen hen is. Het is een duidelijk teken dat de Kamer hier unaniem voor heeft gestemd: ook de politiek ziet het belang van structureel beter jeugdbeleid.”

NJR gaat de komende maanden met jongeren en jongerenorganisaties werken aan een voorstel om tot een nationale jeugdstrategie te komen. In het najaar presenteert NJR het voorstel aan staatssecretaris Van Ooijen, die heeft toegezegd dit voorstel voor te gaan leggen aan de ministerraad.

Aanpakken problematiek

In 2022 werd voor het eerst opgeroepen tot een nationale jeugdstrategie door het Jongerenplatform van de Sociaal-Economische Raad (SER). In de verkenning ‘Veelbelovend’ constateerde dit platform dat Nederlandse jongeren hard worden geraakt door een opeenstapeling aan beleidsrisico’s. Daardoor stellen jongeren belangrijke mijlpalen in het leven, zoals samenwonen en het krijgen van kinderen, steeds verder uit. Volgens het SER Jongerenplatform kan een nationale jeugdstrategie deze problemen op korte en lange termijn en over alle beleidsdomeinen heen aanpakken.

Een nationale jeugdstrategie is niet nieuw: op Europees niveau wordt hier al mee gewerkt, en ook Duitsland werkt sinds 2018 met een jeugdstrategie. In Duitsland heeft dit geresulteerd in 163 concrete maatregelen voor jongeren binnen verschillende gebieden als participatie, onderwijs en klimaat.

Meer informatie:

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Op 1 januari 2025 trad de Wet versterking participatie op decentraal niveau in werking. Deze wet zet gemeenten aan opnieuw na te denken over participatie en de afspraken hierover voor 2027 vast te leggen in een participatieverordening. De participatieverordening vormt een kans om een breed draagvlak te creëren binnen de gemeente voor…

Lees meer

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

De missie van Elise Sijthoff, grondlegger van ChildPress, is duidelijk: kinderen een stem geven in de wereld om hen heen. Daarom biedt ChildPress een methodiek om kinderverslaggever te worden. Omdat kinderen het recht hebben op een eigen mening (artikel 12) en op informatie uit verschillende bronnen (artikel 17). Elise ontwikkelde…

Lees meer

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

Julie Verhaar is van oorsprong fondsenwerver. Zowel nationaal als internationaal zette zij zich vol in voor veel verschillende organisaties. Zoals het Rode Kruis, Greenpeace, Amnesty en UNICEF. Inmiddels is ze sinds twee jaar directeur van Terre des Hommes en gebruikt ze al haar kennis, ervaring én passie voor deze prachtige…

Lees meer