edelherten oostvaardersplassen

Achtjarig meisje schrijft protestbrief aan rechter over afschieten edelherten Oostvaardersplassen

De achtjarige Lisa Roos uit Utrecht heeft een duidelijke mening over het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen. Lisa vindt het zielig, want “Als ergens te veel mensen zijn, ga je die toch ook niet doodschieten?”. Zij vroeg zich daarom af welke rechter het besluit van de overheid goedkeurt over het afschieten van de edelherten. Lisa is het er niet mee eens en besloot een brief te schrijven aan de rechter.

 

Brief over edelherten Oostvaardersplassen

In haar brief schrijft Lisa dat zij het niet leuk vindt dat er “zoveel hertjes moeten worden gedood”. “Ik ben het er niet mee eens, maar ik heb wel een oplossing”. Volgens Lisa kunnen we de edelherten bijvoorbeeld ook verplaatsen naar een andere plek waar ze het goed hebben. De brief van Lisa is ondertekend door meerdere klasgenootjes.

 

Bezoek van de rechter

De rechtbank Utrecht was verrast, omdat zij niet dagelijks meemaken dat een achtjarig meisje een brief stuurt aan de rechter. De rechtbank vond Lisa’s brief mooi en geeft aan dat zij goed heeft uitgelegd dat ze het geen goede oplossing vindt om herten af te schieten. De persrechter van de rechtbank Midden-Nederland, Koen de Meulder, besloot daarom om hoogstpersoonlijk Lisa’s klas te bezoeken. Zo kon hij beter uitleg geven over de beslissing van de rechtbank. De persrechter heeft Lisa en haar klasgenoten uitgelegd dat de werkelijkheid soms moeilijk is. Hij probeerde om aan hen uit te leggen wat de rol van de rechter in deze zaak is. En dat de rechter niet zelf de beslissing heeft genomen om de herten af te schieten. De rechter beoordeelde namelijk alleen of het plan van Staatsbosbeheer en de provincie Flevoland om de herten af te schieten door de beugel kan.

De leerlingen hebben het de persrechter knap lastig gemaakt door veel vragen te stellen. Zo vroegen zij zich af waarom de herten niet naar een ander natuurgebied kunnen worden verplaatst. Of waarom er niet een extra stuk land wordt gemaakt op zee. Ondanks dat Lisa het heel bijzonder vond dat de rechter speciaal naar school is gekomen om haar brief te beantwoorden, vindt zij het nog steeds erg zielig.

 

Mooi gebaar

De actie van de rechtbank Midden-Nederland is een mooie manier om de rechtspraak kindvriendelijk te maken, door het recht ook aan de allerjongsten uit te leggen en dichterbij te brengen. Kinderen kunnen hierdoor hun stem laten horen en krijgen zo de gelegenheid om mee te praten en mee te denken over maatschappelijke onderwerpen die zij belangrijk vinden.

 

 

Jongeren willen meedoen, maar krijgen de ruimte niet binnen politiek en beleid 

Jongeren willen meedoen, maar krijgen de ruimte niet binnen politiek en beleid 

Resultaten Global Youth Participation Index (GYPI) laten gebreken én kansen zien  De eerste editie van de Global Youth Participation Index (GYPI) laat een duidelijk beeld zien: jongeren (15 tot 30 jaar) wereldwijd willen bijdragen aan maatschappelijke en politieke processen, maar stuiten te vaak op tekortschietende politieke systemen en beleidsstructuren die…

Lees meer

KidsRights Index 2025: Mentaal welzijn kinderen wereldwijd onder druk 

KidsRights Index 2025: Mentaal welzijn kinderen wereldwijd onder druk 

Op 11 juni 2025 publiceerde KidsRights, partner van het Kinderrechtencollectief, de jaarlijkse KidsRights Index. Uit de Index blijkt dat de geestelijke gezondheid en het mentaal welzijn van kinderen en adolescenten wereldwijd een kritiek niveau bereikt. De introductie op het KidsRights Index 2025 rapport vraagt aandacht voor deze problematiek en voor…

Lees meer

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Op 20 mei kwamen tientallen organisaties, experts en betrokkenen samen tijdens de jaarlijkse Consultatiedag van Kinderrechten in Beweging. Een belangrijke dag waarop we samen kijken hoe het staat met kinderrechten in Nederland – en vooral: wat er beter kan.  Waar draait het om?  Met ‘Kinderrechten in Beweging’ brengt het Kinderrechtencollectief…

Lees meer