Aanstelling nieuwe voorzitter Ann Skelten VN-Kinderrechtencomité

Ann Skelton nieuwe voorzitter van het VN-Kinderrechtencomité

Het Kinderrechtencomité van de Verenigde Naties heeft een nieuwe voorzitter. Tijdens de 39ste sessie van het Comité is Ann Skelton verkozen tot voorzitter. Met ingang van 8 mei 2023 heeft zij het stokje overgenomen van voormalig voorzitter Mikiko Otani. Skelton is hoogleraar ‘Kinderrechten in een duurzame wereld’ aan de Universiteit Leiden en is al zes jaar lid van het Comité.

Werk aan de winkel

Tijdens de sessie sprak Skelton haar dankbaarheid uit voor de benoeming tot voorzitter. Tegelijkertijd erkent zij dat het een grote taak is. “Kinderen worden met wereldwijde problemen geconfronteerd, zoals migratie en klimaatverandering. Hierdoor staan kinderrechten dagelijks voor nieuwe uitdagingen en is het beschermen van die rechten een omvangrijke taak”, aldus Skelton. Door het Kinderrechtencomité is geconstateerd dat op sommige gebieden van kinderrechten de situatie is verslechterd. Het Comité heeft dus veel werk te verzetten om deze bedreigingen tegen te gaan. Skelton sprak als nieuwe voorzitter van het Kinderrechtencomité de belofte uit om het in haar gestelde vertrouwen waar te maken.

Toezicht op het Kinderrechtenverdrag

Het VN-Kinderrechtencomité is de internationale waakhond voor kinderrechten. Het Comité, dat uit achttien onafhankelijke deskundigen bestaat, houdt toezicht op naleving van het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties en op borging van kinderrechten in wetten, beleid en praktijk. Het Kinderrechtencomité doet dit door drie maal per jaar bijeen te komen in Genève, waar het gezeteld is. Tijdens deze sessies bestudeert het Comité toegezonden rapportages van staten en kinderrechtenorganisaties. Ook kan het klachten van individuen, groepen of staten behandelen of onderzoek doen als het informatie ontvangt over kinderrechtenschendingen. Op basis van de toegezonden rapportages, klachtenprocedures en het onderzoek kan het Comité, indien dat noodzakelijk wordt geacht, aanbevelingen doen. Daarnaast publiceert het Kinderrechtencomité General Comments, waarin wordt uitgelegd hoe bepaalde artikelen van het VN-Kinderrechtenverdrag moeten worden geïnterpreteerd. Het Kinderrechtencollectief, waarin verschillende kinderrechtenorganisaties de krachten bundelen om kinderrechten in Nederland te versterken, voorziet het Comité van een rapportage als de beurt aan Nederland is om te rapporteren.

Meer informatie:

Jongeren willen meedoen, maar krijgen de ruimte niet binnen politiek en beleid 

Jongeren willen meedoen, maar krijgen de ruimte niet binnen politiek en beleid 

Resultaten Global Youth Participation Index (GYPI) laten gebreken én kansen zien  De eerste editie van de Global Youth Participation Index (GYPI) laat een duidelijk beeld zien: jongeren (15 tot 30 jaar) wereldwijd willen bijdragen aan maatschappelijke en politieke processen, maar stuiten te vaak op tekortschietende politieke systemen en beleidsstructuren die…

Lees meer

KidsRights Index 2025: Mentaal welzijn kinderen wereldwijd onder druk 

KidsRights Index 2025: Mentaal welzijn kinderen wereldwijd onder druk 

Op 11 juni 2025 publiceerde KidsRights, partner van het Kinderrechtencollectief, de jaarlijkse KidsRights Index. Uit de Index blijkt dat de geestelijke gezondheid en het mentaal welzijn van kinderen en adolescenten wereldwijd een kritiek niveau bereikt. De introductie op het KidsRights Index 2025 rapport vraagt aandacht voor deze problematiek en voor…

Lees meer

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Op 20 mei kwamen tientallen organisaties, experts en betrokkenen samen tijdens de jaarlijkse Consultatiedag van Kinderrechten in Beweging. Een belangrijke dag waarop we samen kijken hoe het staat met kinderrechten in Nederland – en vooral: wat er beter kan.  Waar draait het om?  Met ‘Kinderrechten in Beweging’ brengt het Kinderrechtencollectief…

Lees meer