jaarbericht kinderrechten 2018

Bijna 9 op de 10 kinderen krijgt weleens straf van ouders

Uit recent onderzoek van het Jeugdjournaal blijkt dat bijna elk kind (9 op de 10) weleens straf van zijn of haar ouders krijgt. Uit heel Nederland deden ruim 500 kinderen tussen de 9 en 13 jaar mee aan een online enquête. De kinderen kregen verschillende vragen voorgelegd. Zo kon een kind onder andere aangeven waarom hij straf kreeg en wat hij zelf de beste en slechtste straf vindt.

Uit het onderzoek komt naar voren dat kinderen vooral straf krijgen vanwege brutaal gedrag of het geven van een grote mond. Daarna volgen gemeen doen tegen de broer of zus en stiekem of te lang op de telefoon zitten. De drie meest voorkomende straffen zijn: iets afpakken of verbieden (zoals de telefoon of spelcomputer), het wegsturen naar de kamer of gang en een waarschuwing krijgen. Deze drie straffen komen overeen met de drie straffen die de kinderen zelf het beste vinden. Kinderen geven aan dat zij het geven van een tik of klap of het stevig beetpakken een slechte straf vinden. Opvallend is dat kinderen vaker van hun moeder straf krijgen, dan van hun vader.

 

Tik of klap als straf voor kind

In sommige gevallen krijgt een kind voor straf een tik of klap. Maar, mag dit wel? Deskundigen zijn het er in ieder geval over eens dat dit geen goede straf is. Kinderen leren niet wat zij fout hebben gedaan wanneer zij een tik of klap krijgen. Ook zorgt het voor een vervelende en onveilige situatie thuis.

In het VN-Kinderrechtenverdrag staat duidelijk dat kinderen moeten worden beschermd tegen kindermishandeling. Het geven van een tik of klap, omdat het kind bijvoorbeeld iets verkeerds heeft gedaan, is ook een vorm van kindermishandeling. De landen die partij zijn bij het VN-Kinderrechtenverdrag, zijn verplicht om zich aan het verdrag te houden. Het VN-Kinderrechtencomité in Genève houdt in de gaten of landen de kinderrechten naleven. Het Comité heeft gezegd dat het voor straf uitdelen van een tik niet mag. Dit is namelijk vernederend voor het kind. Ook vindt zij dat de landen wetten moeten maken waarin staat dat het uitdelen van een tik verboden is. Het verbod op het uitdelen van een tik staat sinds 2007 ook in de Nederlandse wet. Ouders mogen hun kind dus niet voor straf een tik of klap geven, dit is volgens de wet verboden.

Bekijk hier het filmpje van het Jeugdjournaal waarin kinderen en hun ouders vertellen wat zij van straffen vinden.

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Op 1 januari 2025 trad de Wet versterking participatie op decentraal niveau in werking. Deze wet zet gemeenten aan opnieuw na te denken over participatie en de afspraken hierover voor 2027 vast te leggen in een participatieverordening. De participatieverordening vormt een kans om een breed draagvlak te creëren binnen de gemeente voor…

Lees meer

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

De missie van Elise Sijthoff, grondlegger van ChildPress, is duidelijk: kinderen een stem geven in de wereld om hen heen. Daarom biedt ChildPress een methodiek om kinderverslaggever te worden. Omdat kinderen het recht hebben op een eigen mening (artikel 12) en op informatie uit verschillende bronnen (artikel 17). Elise ontwikkelde…

Lees meer

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

Julie Verhaar is van oorsprong fondsenwerver. Zowel nationaal als internationaal zette zij zich vol in voor veel verschillende organisaties. Zoals het Rode Kruis, Greenpeace, Amnesty en UNICEF. Inmiddels is ze sinds twee jaar directeur van Terre des Hommes en gebruikt ze al haar kennis, ervaring én passie voor deze prachtige…

Lees meer