Achttien achtste groepers bespreken in de raadszaal van het Drentse Noordenveld onveilige verkeerssituaties in de gemeente. Ze praten geroutineerd en om de beurt in hun microfoon. De kinderen maken deel uit van de in juli 2022 geïnstalleerde, allereerste Noordenveldse KinderAdviesRaad (KAR). Onder begeleiding van twee vrijwilligers, Johan van Egten en Nettie Feenstra, beiden uit het onderwijs, werkt de KAR aan een advies over de verkeersveiligheid. Tijdens de vergadering maakt raadsadviseur en KAR-ondersteuner Henriëtte Johannes aantekeningen. Burgemeester Klaas Smid zit vandaag naast haar op de tribune: “Er zijn veel onderwerpen waarover kinderen zich kunnen uitspreken. Juist omdat ze een andere blik hebben dan volwassenen, vinden we het belangrijk te weten wat ze ervan vinden.”
Idee
“Dat wij een KAR hebben is onder andere te danken aan prinses Laurentien van Oranje”, zegt raadsadviseur Henriëtte. Ze legt uit dat de prinses oprichter is van de Missing Chapter Foundation, een stichting die zich inzet voor kind-inclusie. “Missing Chapter begeleidde in coronatijd een school uit Noordenveld bij het opstellen van een advies over de biodiversiteit in de gemeente. Toen ontstond het idee een kinderraad op te richten en er werd budget voor vrijgemaakt. Uitgangspunt van de kinderraad, later omgedoopt tot KAR, is dat leden zelf bepalen over welk onderwerp ze advies uitbrengen.” Begeleider Van Egten voegt daaraan toe: “Dat de gemeente de KAR om advies vraagt over álle onderwerpen die kinderen raken, is nog een stip aan de horizon.”
Start
Het begon allemaal met het spel Democracity, waar de meeste basisscholen in Noordenveld al jaren aan meedoen. Het is een spel waarbij leerlingen samen een fictieve stad bouwen. Van Egten geeft als voorbereiding hierop gastlessen over de Nederlandse democratie en de rol van de gemeenteraad. Zo kwam het dat hij in de vroege zomer van 2022 aan leerlingen uit groep zeven vroeg wie lid wilde worden van de op te richten KAR. Omdat per school maar twee kinderen kunnen deelnemen, moest op sommige scholen worden geloot, zo vertellen Matthijs en Sem. Andere leerlingen, onder wie Jan en Casper, gaven een presentatie en werden na een stemronde gekozen. Hidde en Saar hadden eerder nog nooit gehoord van een kinderraad: “Het is een eer dat wij erin zitten.”
Aan de slag
De KAR is nu vier maanden bezig. Alle achttien kinderen vinden het leuk dat ze hun mening mogen geven en de kans krijgen mee te beslissen, hoewel sommigen zeggen dat ze ‘best veel moeten luisteren naar gepraat’. Van Egten: “Het is mijn doel als begeleider dat er structureel aandacht komt voor kinderparticipatie en dat kinderen weten hoe je dat doet.” Vera legt uit waarom zij de KAR belangrijk vindt: “Via ons hoort de gemeente wat kinderen vinden, want volwassenen denken dat ze dat weten, maar wij zien het vaak anders.” Casper voegt daaraan toe: “Wij zijn de toekomst, het is daarom belangrijk dat de gemeente rekening houdt met onze mening.” Jan is het daarmee eens, “maar”, zegt hij, “de gemeente weet nu niet wat kinderen vinden van ándere onderwerpen.” Chaja haakt daarop in: “We mogen bij de rondvraag dingen aankaarten die we horen van klasgenoten of die ons opvallen.”
Thema
Voordat de kinderen verdergaan met hun vergadering over de verkeersveiligheid, legt Alexander uit waarom zij voor dit thema kozen: “We hadden vier ideeën. Zoals dat gaat in de politiek, gingen we lobbyen en met elkaar in debat. Na een stemronde kreeg verkeersveiligheid, een idee van Jan, de meeste stemmen.” Hidde zegt dat hij eerst ging voor speelvoorzieningen, maar dat hij uiteindelijk toch koos voor verkeersveiligheid: “Ik ken een kind dat hier twee keer is aangereden. Kinderen zijn kleiner en daardoor kunnen we soms niet over dingen heen kijken.”
Advies
Ter voorbereiding op de maandelijkse vergaderingen geven begeleiders Van Egten en Feenstra de kinderen ‘huiswerk’. De KAR is nu zover dat ze de gesignaleerde en vervolgens bezochte onveilige (kruis)punten tijdens de volgende KAR-bijeenkomst, in aanwezigheid van twee ambtenaren en een jeugdagent, gaan bespreken. Voor de zomervakantie volgt dan het officiële advies van de KAR, dat hopelijk wordt aangenomen. “Wat we willen bereiken”, zeggen Jasmijn en Hidde, “is dat alle gevaarlijke punten veranderen en dat ieder kind in Noordenveld zich veilig in het verkeer kan begeven.” Mathijs voegt daaraan toe dat hij hoopt dat auto’s minder hard gaan rijden.
Jongerenparticipatie
“De gemeente, begeleiders, kinderen en ouders: ze zijn allemaal enthousiast over de KAR”, zegt Henriëtte. “Helaas is het idee van een jongerenraad, bedoeld voor jongeren tussen de vijftien en drieëntwintig, doodgebloed. We hebben als gemeente ons best gedaan, maar nadat de gemeente aangaf dat hun plan voor een discotheek niet kon worden gerealiseerd, gevolgd door de coronatijd, haakten ze af. Maar wij laten niet los.” De bevlogen Henriëtte vertelt dat de gemeente inmiddels een beleidsmedewerker participatie heeft: Sophie Nuberg. Inmiddels is, zo zegt Sophie, met hulp van een adviesbureau en jongerenwerkers, een kerngroepje van zo’n zes à zeven jongeren gevormd. Dit groepje participeert onderwerpgericht en haakt waar mogelijk andere jongeren aan. “We streven ernaar dat kinderen uit de KAR doorstromen naar dit jongerenplatform. Dat zou mooi zijn!”
Credits foto: Kees van de Veen