Op 22 april 2024 ontmoetten kinderen, jongeren, kinderrechtenorganisaties en beleidsmedewerkers van vijf ministeries elkaar tijdens de tweede editie van de Nationale Kinderrechtendialoog. Een dag van ontmoeting, samenwerking en van een open dialoog over kinderrechten in Nederland, waarbij toegewerkt is naar concrete actiepunten.
Marieke Kleiboer, directeur Jeugd bij het ministerie van VWS, verwelkomde de deelnemers. De eerste key note speaker was Ann Skelton, voorzitter van het VN-kinderrechtencomité. Zij sprak over het belang van de samenwerking op kinderrechten waar een dag als deze een goed voorbeeld van is. “We moeten niet uit het oog verliezen dat het waarborgen van kinderrechten een proces is. Het is niet een eenmalig event wanneer we moeten rapporteren aan het VN-Kinderrechtencomité.”
Ze benadrukte dat Nederlandse kinderen één van de gelukkigste kinderen van de wereld zijn. Tegelijkertijd zijn er uitdagingen en moet Nederland rekening houden met kinderen in kwetsbare situaties. Bijvoorbeeld kinderen in asielprocedures en kinderen die in aanraking komen met justitie. Ook de kinderen op de Caribische Eilanden mogen niet vergeten worden. De aanbevelingen gegeven door het VN-Kinderrechtencomité kunnen hierbij goede handvatten zijn: “Eigenlijk zou de Nederlandse overheid de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité aan moeten vliegen als een to-do-list. Stapsgewijs en duidelijk inzichtelijk.”
Keynote speaker Ann Skelton
Kinderrechtentoets
Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer nam de deelnemers van de Nationale Kinderrechtendialoog mee in de ontwikkeling van een Kinderrechtentoets. De Kinderrechtentoets dient als brug tussen de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité en de beleidspraktijk. Ook vertelde ze over het belang van het kindvriendelijk maken van beleid en wetgeving.
Met een kinderrechtentoets wordt beleid, wet- en regelgeving getoetst aan de hand van kinderrechten. Hiermee worden korte- en langetermijneffecten op kinderrechten in kaart gebracht. Dit geldt voor wetgeving en beleid dat gaat om zaken die voor kinderen belangrijk zijn, maar juist ook voor wanneer dit niet duidelijk het geval is. Het belang van het kind kan hiermee goed meegewogen worden in de besluitvorming. Bovendien wordt inzichtelijk dat wetgeving soms anders uit kan pakken voor kinderen in kwetsbare situaties.
Kinderen in de lead
In aanloop op de Kinderrechtendialoog organiseerde de Kleine Ambassade een Kinderrechtenconferentie. Hieraan namen 45 kinderen in de leeftijd van 10 tot 12 jaar uit verschillende Nederlandse gemeenten deel. Zij gingen met elkaar in gesprek over hoe kinderrechten in Nederland beter kunnen worden beschermd. In deze video vertellen de kinderen wat zij ontdekten en wat hun adviezen zijn. Een deel van die kinderen sprak tijdens de Kinderrechtendialoog met de aanwezigen over acties volgens hen opgepakt moeten worden. Bijvoorbeeld op de thema’s armoede en mentaal welzijn. Een van de kinderen vertelde aan tafel: “Ik vind niet dat elk kind alles moet krijgen wat hij wil, maar wel alles wat hij nodig heeft.”
Van gesprekken naar acties
De deelnemers gingen tijdens de Nationale Kinderrechtendialoog zelf aan de slag met de Kinderrechtentoets dat al meteen tot nieuwe inzichten leidde. En de dag werd afgesloten met rondetafelgesprekken waarin werd gewerkt aan concrete acties op de tien thema’s. Dit waren discriminatie, kinder- en jongerenparticipatie, geweld tegen kinderen, jeugdhulp en jeugdbescherming, mentaal welzijn, armoede, onderwijs, migratie, kinderhandel en seksuele uitbuiting en jeugdstrafrecht.
Beleidsmakers, jongerenorganisaties en kinderrechtenorganisaties spraken met elkaar over de mate van opvolging van de aanbevelingen van het VN-kinderrechtencomité. Aan de tafel over mentale gezondheid is bijvoorbeeld gesproken over een informatiecampagne gericht op jonge kinderen. Dit zodat zij leren om het gesprek aan te gaan over mentale gezondheid en wanneer je aan de bel trekt bij problemen. Aan tafel over non-discriminatie is gesproken over het kindvriendelijk inrichten van alle anti-discriminatievoorzieningen. En bij de tafel over jeugdparticipatie is het belang van het vastleggen van data aangekaart.
Door meer aandacht te vestigen op de aanbevelingen en dit te integreren in beleidsontwikkeling en wet- en regelgeving, wordt er ingezet op verbetering van kinderrechten in heel het Koninkrijk der Nederlanden. Gedurende het jaar houden we deze ambitie vast en werken we samen toe naar de derde editie van de Nationale Kinderrechtendialoog.