Donderdag 20 april 2023 vond de allereerste Nationale Kinderrechtendialoog plaats, georganiseerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in samenwerking met het Kinderrechtencollectief en UNICEF Nederland. Beleidsmakers, kinderrechtenorganisaties en jongeren gingen met elkaar in gesprek met een gezamenlijk doel: versterking van de samenwerking tussen het maatschappelijk middenveld en de ministeries in de bescherming van kinderrechten.
Deze eerste editie van de Nationale Kinderrechtendialoog vormt het begin van een jaarlijks terugkerend gesprek, een grote stap in de optimale bescherming van kinderrechten in Nederland. Ton Liefaard, hoogleraar kinderrechten aan de Universiteit Leiden, opende de dialoog met een digitale boodschap: “Het Kinderrechtenverdrag is gebaseerd op een ontzettend belangrijke notie: kinderen hebben rechten omdat ze net als iedereen, mensen zijn. Waar kinderrechten in het geding zijn, moeten kinderrechten worden beschermd.”
Kinderrechten per thema
Deelnemers aan verschillende thematafels gingen dieper in op de uitvoering van de VN-aanbevelingen tot nu toe en de naleving van kinderrechten. Er werd ingezoomd op de onderwerpen armoede onder kinderen (in Europees Nederland en op de BES-eilanden), jeugdzorg en jeugdbescherming, onderwijs, migratie, kinderhandel en (seksuele) uitbuiting, jeugdstrafrecht, geweld tegen kinderen en mentaal welzijn. Aan tafel werd gezocht naar kansen voor samenwerking en gesproken over de interpretatie van de aanbevelingen. Sharon Detrick, Projectcoördinator Jeugdrecht bij Defence for Children: “Het samen kritisch kijken naar de bedoelingen van de recente aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité, door de perspectieven van de relevante departementen en het maatschappelijk middenveld, heeft geleid tot veel nieuwe inzichten.”
Ook Kirsten Tanis, beleidsmedewerker Jeugd bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport, kijkt met een positief gevoel terug op het gesprek: “De dag bood ruimte om op een laagdrempelige manier de discussie met elkaar aan te gaan. De eerste editie van de Nationale Kinderrechtendialoog smaakt naar meer.”
Participatiepad
De aanwezige kinderen en jongeren bereidden intussen het “participatiepad” voor. Zij leidden in het tweede deel van de dialoog elk een groep beleidsmakers en medewerkers van kinderrechtenorganisaties langs verschillende stations op het gebied van participatie: wanneer is participatie ‘betekenisvol’, hoe komt dit samen met jongeren tot stand en wat weerhoudt ons? Volgens de aanwezige jongeren is een belangrijk onderdeel hiervan de terugkoppeling over het uiteindelijk genomen besluit. Lars Westra (16), de nieuwe vicevoorzitter van het Kinderrechtencollectief: ”Het is waardevol te zien hoe beleidsmakers en kinderrechtenorganisaties écht met elkaar in gesprek gaan. Op deze manier leer je van elkaar. We hopen dan ook dat iedereen vandaag naar huis gaat met nieuwe inzichten en er een daadwerkelijke terugkoppeling aan ons, jongeren, wordt gegeven: wat heeft deze dag nou écht opgeleverd?”.
Kinderrechten in Beweging
In de voorbereidingen naar deze dialoog toe heeft het Kinderrechtencollectief in samenwerking met UNICEF Nederland en met financiering vanuit het Ministerie van VWS gewerkt aan Kinderrechten in Beweging. Dit is een analyse van de beschikbare data en beleidsstukken op tien thema’s. Kinderrechten in Beweging wordt naar verwachting dit najaar gepubliceerd.
Meer informatie:
- Lees ook: Aftrap Kinderrechten in Beweging