Lancering digitale voorlichtingsmodule De Jeugd uw Zorg! door staatssecretaris Van Rijn

Op 20 november, de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, lanceerde staatssecretaris Van Rijn de voorlichtingsmodule De Jeugd  uw zorg! van het Kinderrechtencollectief. Met deze module wordt op toegankelijke, compacte en concrete wijze duidelijk hoe wethouders en beleidsambtenaren kinderrechten in de praktijk kunnen brengen.

Staatssecretaris Van Rijn gaf aan dat hij verwachtte dat de module eraan zal bijdragen dat de transitie ook een transformatie wordt, waarbij kinderrechten daadwerkelijk vorm krijgen. Want, zoals de staatssecretaris aangaf: “Nederlandse kinderen behoren tot de gelukkigste ter wereld, maar ook hier zijn kinderen die het moeilijk hebben. Zo zit er in iedere klas minstens een kind dat mishandeld wordt. Door de zorg dichter bij kinderen en ouders te brengen en daarbij kinderrechten mee te nemen, kunnen we betere hulp realiseren”.

Transitie jeugdzorg
Er komt momenteel veel op de gemeenten af en zij krijgen vanaf 2015 de verantwoordelijkheid voor alle hulp aan kinderen en jongeren. In alle gemeenten wordt hard gewerkt aan de voorbereidingen. Het Kinderrechtencollectief heeft de voorlichtingsmodule De Jeugd uw zorg! ontwikkeld om gemeenteambtenaren en wethouders een handreiking te bieden bij het implementeren van kinderrechten in het te ontwikkelen gemeentelijk jeugdbeleid. Uiteindelijk is de overheid (centraal en lokaal) verantwoordelijk voor de naleving van het VN-Kinderrechtenverdrag in Nederland.

Concreet
In De Jeugd uw Zorg! komt onder andere aan de orde hoe een gemeente in haar beleid de mening van kinderen kan wegen, welke overwegingen relevant zijn bij besluiten die kinderen raken en waar kinderen vanuit het VN-Kinderrechtenverdrag wel of niet recht op hebben. Zo wordt met concrete vragen aangegeven wat kinderrechten betekenen op lokaal niveau.

Alle gemeenten (wethouders en beleidsambtenaren jeugd) ontvangen per e-mail de voorlichtingsmodule, die op de website www.kinderrechten.nl te vinden is. Het doorlopen van deze digitale ‘workshop’ kinderrechten kost gemiddeld vijf minuten en de printbare pdf achteraf maakt het mogelijk de belangrijkste uitgangspunten en toelichting bij de hand te houden.

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Op 1 januari 2025 trad de Wet versterking participatie op decentraal niveau in werking. Deze wet zet gemeenten aan opnieuw na te denken over participatie en de afspraken hierover voor 2027 vast te leggen in een participatieverordening. De participatieverordening vormt een kans om een breed draagvlak te creëren binnen de gemeente voor…

Lees meer

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

De missie van Elise Sijthoff, grondlegger van ChildPress, is duidelijk: kinderen een stem geven in de wereld om hen heen. Daarom biedt ChildPress een methodiek om kinderverslaggever te worden. Omdat kinderen het recht hebben op een eigen mening (artikel 12) en op informatie uit verschillende bronnen (artikel 17). Elise ontwikkelde…

Lees meer

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

Julie Verhaar is van oorsprong fondsenwerver. Zowel nationaal als internationaal zette zij zich vol in voor veel verschillende organisaties. Zoals het Rode Kruis, Greenpeace, Amnesty en UNICEF. Inmiddels is ze sinds twee jaar directeur van Terre des Hommes en gebruikt ze al haar kennis, ervaring én passie voor deze prachtige…

Lees meer