Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Op 1 januari 2025 trad de Wet versterking participatie op decentraal niveau in werking. Deze wet zet gemeenten aan opnieuw na te denken over participatie en de afspraken hierover voor 2027 vast te leggen in een participatieverordening. De participatieverordening vormt een kans om een breed draagvlak te creëren binnen de gemeente voor kinder- en jongerenparticipatie en om deze participatie op een duurzame manier te borgen in gemeentelijk beleid.

De stem van kinderen en jongeren in lokale beleidskeuzes is cruciaal om beleid goed aan te laten sluiten bij wat kinderen en jongeren nodig hebben. Bovendien is het belangrijk om mensen vanaf jongs af aan te betrekken bij de democratie zodat iedereen zich nu én later gehoord en betrokken voelt.

De verplichte participatieverordening helpt om richtlijnen vast te stellen over participatie van inwoners bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van beleid en op welke manier bepaalde groepen worden betrokken bij participatie. Dit kan bijvoorbeeld gaan over bij welke beleidsonderwerpen kinderen en jongeren worden betrokken (al kun dat dat het beste aan kinderen en jongeren zelf vragen natuurlijk).

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties publiceren een handreiking voor (lokale) overheden over kinder- en jongerenparticipatie en is een hulp om de stem van kinderen en jongeren (meer) te betrekken in het beleid. Deze handreiking is bedoeld voor iedereen die werkt met of voor gemeenten en zich wil inzetten voor jeugdparticipatie. Het doel is om kennis te bundelen, goede voorbeelden te verspreiden en inspiratie te bieden, zodat gemeenten effectief en duurzaam met jeugdparticipatie aan de slag kunnen. Deze nieuwe handreiking bouwt voort op de “Handreiking duurzame jongerenparticipatie” (Handreiking duurzame jongerenparticipatie | Nederlands Jeugdinstituut – januari 2021) en maakt gebruik van de eind 2024 door de Nationale Jeugdraad (NJR) gepresenteerde Bouwstenen voor betekenisvolle jongerenparticipatie (bouwstenen voor betekenisvolle jongerenparticipatie – NJR).

Daarnaast zijn er voorbeelden van kinder- en jongerenparticipatie in participatieverordeningen van verschillende gemeenten naar aanleiding van de Wet versterking participatie op decentraal niveau.

Meer informatie

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Op 1 januari 2025 trad de Wet versterking participatie op decentraal niveau in werking. Deze wet zet gemeenten aan opnieuw na te denken over participatie en de afspraken hierover voor 2027 vast te leggen in een participatieverordening. De participatieverordening vormt een kans om een breed draagvlak te creëren binnen de gemeente voor…

Lees meer

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

De missie van Elise Sijthoff, grondlegger van ChildPress, is duidelijk: kinderen een stem geven in de wereld om hen heen. Daarom biedt ChildPress een methodiek om kinderverslaggever te worden. Omdat kinderen het recht hebben op een eigen mening (artikel 12) en op informatie uit verschillende bronnen (artikel 17). Elise ontwikkelde…

Lees meer

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

Julie Verhaar is van oorsprong fondsenwerver. Zowel nationaal als internationaal zette zij zich vol in voor veel verschillende organisaties. Zoals het Rode Kruis, Greenpeace, Amnesty en UNICEF. Inmiddels is ze sinds twee jaar directeur van Terre des Hommes en gebruikt ze al haar kennis, ervaring én passie voor deze prachtige…

Lees meer