Nieuwe campagne Jeugdstem: 'Ken je rechten'

Jeugdstem campagne: ‘Ken je rechten’

Ruim een derde van de jongeren die te maken hebben met jeugdzorg kent zijn of haar rechten niet. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek onder jongeren tussen de 12 en 21 jaar. Jeugdstem, de organisatie van vertrouwenspersonen in de jeugdzorg, heeft het onderzoek laten uitvoeren. Het onderzoek geeft onder andere zicht op wat er mis kan gaan met de rechten van jongeren in de jeugdzorg. Ouders niet mogen zien, mobieltjes die worden afgepakt, post die zonder toestemming wordt opengemaakt, het niet krijgen van informatie, het niet worden gevraagd om hun mening, onterecht cameratoezicht en kamercontroles zijn voorbeelden hiervan.

Campagne ‘Ken je rechten’

Het is van groot belang dat kinderen op de hoogte zijn van hun rechten, omdat die dan beter kunnen worden gewaarborgd in de praktijk. Jay Jay (16) heeft dit ook ervaren: “Vanaf mijn dertiende heb ik met gesloten jeugdzorg te maken. Dat is nu zo’n drie jaar. Ik wist totaal niet wat mijn rechten waren. Geen idee. Veel jongeren weten écht niet hoe het zit.”

Om jongeren en hun (pleeg)ouders bewuster te maken van hun rechten lanceerde Jeugdstem op donderdag 1 juni de onlinecampagne ‘Ken je rechten’. In de campagne, die zichtbaar is op Instagram, Facebook, TikTok en YouTube, roepen jongeren andere jongeren op om zich te informeren. Daarnaast vertellen zij op jeugdstem.nl wat hun ervaringen zijn met jeugdzorg. Onderdeel van de campagne is het gratis te downloaden boekje ‘Ken je rechten’. Op de website van Jeugdstem vinden jongeren en (pleeg)ouders alle informatie die zij nodig hebben. Zij kunnen daar ook direct in contact komen met een vertrouwenspersoon.

‘Kom in actie’

Pieter Wetser, bestuurder van Jeugdstem: “Onze vertrouwenspersonen horen te vaak van jongeren dat zij niet weten wanneer iets wel of niet mag. Of welke rechten zij überhaupt hebben wanneer zij in aanraking komen met jeugdzorg. Niemand vertelt hun iets. Wij zeggen tegen jongeren en hun ouders of pleegouders: Kom in actie. Laat je horen en ga naar onze website!”

Kinderrechter in campagne

Kinderrechter Marjolein Rietbergen van de rechtbank Amsterdam werkt bewust mee aan de campagne van Jeugdstem: “Voor mij is dit een mooie gelegenheid om ook buiten de rechtszaal jongeren bewust te maken van hun rechten. Want dat is hard nodig. Het onderzoek van Jeugdstem bewijst dat maar weer eens.”

Wettelijk recht op een vertrouwenspersoon

Kinderen, jongeren, ouders en pleegouders die te maken hebben met jeugdzorg, hebben recht op bijstand van een onafhankelijk vertrouwenspersoon om problemen te bespreken of een klacht in te dienen.

De vertrouwenspersonen van Jeugdstem weten alles over de Jeugdwet en de rechtspositie van kinderen, jongeren en hun (pleeg)ouders. Jeugdstem voert het onafhankelijke vertrouwenswerk uit dat onder de Jeugdwet valt. De vertrouwenspersonen van Jeugdstem werken door heel Nederland.

Meer informatie:

Website Jeugdstem: campagne ‘Ken je rechten’

 

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Op 1 januari 2025 trad de Wet versterking participatie op decentraal niveau in werking. Deze wet zet gemeenten aan opnieuw na te denken over participatie en de afspraken hierover voor 2027 vast te leggen in een participatieverordening. De participatieverordening vormt een kans om een breed draagvlak te creëren binnen de gemeente voor…

Lees meer

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

De missie van Elise Sijthoff, grondlegger van ChildPress, is duidelijk: kinderen een stem geven in de wereld om hen heen. Daarom biedt ChildPress een methodiek om kinderverslaggever te worden. Omdat kinderen het recht hebben op een eigen mening (artikel 12) en op informatie uit verschillende bronnen (artikel 17). Elise ontwikkelde…

Lees meer

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

Julie Verhaar is van oorsprong fondsenwerver. Zowel nationaal als internationaal zette zij zich vol in voor veel verschillende organisaties. Zoals het Rode Kruis, Greenpeace, Amnesty en UNICEF. Inmiddels is ze sinds twee jaar directeur van Terre des Hommes en gebruikt ze al haar kennis, ervaring én passie voor deze prachtige…

Lees meer