kwetsbare kinderen

Jongeren vragen bij politici aandacht voor kwetsbare leeftijdsgenoten

Nederlandse jongeren maken zich zorgen over leeftijdsgenoten in kwetsbare situaties. Zij vragen Nederlandse politieke partijen daarom dringend om daar werk van te maken. Jongeren die mishandeld worden, in armoede leven of gevlucht zijn uit een ander land verdienen volgens hen de meeste aandacht. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 800 jongeren in opdracht van het Kinderrechtencollectief. Vanmiddag presenteert het Kinderrechtencollectief dit onderzoek bij het landelijk Kinderrechtenverkiezingsdebat op het Zandvlietcollege in Den Haag.

“Dit onderzoek onderstreept het draagvlak onder jonge mensen om een aantal structurele problemen voor kinderen eindelijk op te lossen”, zegt Laurien Koster, voorzitter van het Kinderrechtencollectief. “Wij hopen dat de politici die vanavond en op andere momenten in debat gaan, zich uitspreken voor een kindvriendelijk beleid. De kinderen in Nederland vragen erom en verdienen het.” De verkiezingen en de daaropvolgende kabinetsformatie vormen volgens Koster hét moment om stappen vooruit voor kinderen te zetten.

 

Tien punten om kinderrechten te verbeteren

Volgens het Kinderrechtencollectief zijn er op dit moment tien punten cruciaal om kinderen te helpen. “Schade aan kinderen moet je wegnemen en het liefst voorkomen. Dat geldt voor het probleem van het vaak verhuizen van asielkinderen. Maar ook voor de effecten op kinderen van opgroeien in armoede in Nederland. Deze problemen kunnen alleen opgelost worden als partijen beslissen de systemen anders in te richten: kijk eerst naar het belang van kinderen”, legt Koster uit.

  1. Garandeer de beschikbaarheid en kwaliteit van jeugdzorg.
  2. Zorg voor onderwijs voor alle kinderen, ook die met een extra ondersteuningsbehoefte.
  3. Zorg voor een kindvriendelijk vreemdelingenbeleid.
  4. Bestrijd armoede onder kinderen.
  5. Voorkom en bestrijd geweld tegen kinderen.
  6. Bescherm kinderen tegen mensenhandel en uitbuiting.
  7. Maak kinderrechten de norm in het jeugdstrafrecht.
  8. Zorg voor data over het welzijn van álle kinderen in Nederland.
  9. Leer kinderen wat kinderrechten zijn.
  10. Zorg dat ook bedrijven kinderrechten respecteren.

 

Prioriteiten Minister van Jeugd

Uit het onderzoek onder jongeren blijkt dat een eventueel te benoemen Minister van Jeugd een flinke actielijst meekrijgt. De nieuwe bewindspersoon moet als eerste een oplossing zoeken voor problemen waar jongeren mee te maken hebben. Aandachtspunten zijn volgens de ondervraagde jongeren zaken zoals tekortkomingen in het onderwijs, problemen rondom studiefinanciering en hulp bij studiekeuze, armoede onder jongeren, en aandacht voor zwerfjongeren.

Ze vragen ook aandacht voor kwetsbare kinderen die extra steun nodig hebben. Bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid en welzijn. Een meisje van zestien jaar drukt de politiek op het hart om actie te ondernemen: “De jeugd van nu is de toekomst van later, doe er alstublieft alles aan om ons een goede jeugd én toekomst te geven”.

 

Kinderrechtenverkiezingsdebat

Vanmiddag om 17.00 uur krijgen kandidaat-Kamerleden van de grote politieke partijen het rapport gepresenteerd. Het is de aftrap van het landelijke Kinderrechten verkiezingsdebat. Politici van CDA (René Peters), ChristenUnie (Joël Voordewind), D66 (Antje Diertens), GroenLinks (Tom van der Lee), PvdA (Loes Ypma), SP (Renske Leijten) en VVD (Ockje Tellegen) gaan met elkaar in debat over thema’s die kinderen en jongeren raken. Dit gebeurt onder leiding van debatleider en tv-presentator Wilfred Scholten. Na afloop van elk debat worden de politici bovendien aan de tand gevoeld door jongeren in de zaal. Deze jongeren willen zeker stellen dat de Nederlandse politiek zich hard maakt voor hun rechten.

Koningin van de jeugd Wiam Abdelnour (16jr) sluit het debat af.

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Op 20 mei kwamen tientallen organisaties, experts en betrokkenen samen tijdens de jaarlijkse Consultatiedag van Kinderrechten in Beweging. Een belangrijke dag waarop we samen kijken hoe het staat met kinderrechten in Nederland – en vooral: wat er beter kan.  Waar draait het om?  Met ‘Kinderrechten in Beweging’ brengt het Kinderrechtencollectief…

Lees meer

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Op 1 januari 2025 trad de Wet versterking participatie op decentraal niveau in werking. Deze wet zet gemeenten aan opnieuw na te denken over participatie en de afspraken hierover voor 2027 vast te leggen in een participatieverordening. De participatieverordening vormt een kans om een breed draagvlak te creëren binnen de gemeente voor…

Lees meer

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

De missie van Elise Sijthoff, grondlegger van ChildPress, is duidelijk: kinderen een stem geven in de wereld om hen heen. Daarom biedt ChildPress een methodiek om kinderverslaggever te worden. Omdat kinderen het recht hebben op een eigen mening (artikel 12) en op informatie uit verschillende bronnen (artikel 17). Elise ontwikkelde…

Lees meer