kinderparticipatie

Jongerenperspectief belangrijk bij beleid

Het jongerenplatform van de Sociaal-Economische Raad (SER) deed een jaar lang onderzoek naar jongeren. Het onderzoek ging over de mogelijkheden voor jongeren om zelfstandig te worden. Hierbij keek de SER naar vier mijlpalen in het leven van jongeren:

  • een vervolgopleiding
  • aan het werk en ondernemen
  • de eerste (eigen) woning
  • een eigen gezin

Uit het onderzoek blijkt dat jongeren deze mijlpalen steeds later bereiken. Dit is zorgelijk, omdat jongeren dus op steeds latere leeftijd een goed leven kunnen opbouwen. Het kabinet wil dit daarom verbeteren. Hiervoor zetten zij onder andere kinderparticipatie in. Dat betekent dat zij het perspectief van jongeren structureel willen betrekken bij beleidsvorming.

 

Kinderparticipatie door ‘Generatietoets’

Het kabinet gaat een ‘generatietoets’ ontwikkelen. Zo wil het kabinet bij nieuw beleid toetsen wat de effecten van dat beleid zijn op verschillende generaties. De belangen van jongeren worden hierbij nog nadrukkelijker meegenomen. Het doel is om jongeren meer en beter te betrekken bij het maken van beleid en regels. De komende tijd wordt er geëxperimenteerd met de ‘generatietoets’.

 

Mening van kinderen

Ieder kind heeft het recht om zijn mening te geven over zaken die hem aangaan. Dit staat in artikel 12 van het Kinderrechtenverdrag. We moeten dus serieus luisteren naar wat een kind te zeggen heeft. Bovendien moeten we passend belang hechten aan deze mening. Belang dat in overeenstemming is met zijn leeftijd.

 

Kinderparticipatie: 5 regels

Het is belangrijk dat kinderen en jongeren hun mening mogen geven. Maar het is ook belangrijk om hen daarnaast daadwerkelijk te betrekken bij beslissingen die hen aangaan. Bijvoorbeeld doordat zij mee mogen denken over nieuwe regels die voor kinderen bedoeld zijn. Dit heet kinderparticipatie. Het Kinderrechtencomité heeft vijf regels opgesteld om ervoor te zorgen dat kinderparticipatie daadwerkelijk betekenis heeft.

Kinderen:

  • krijgen voldoende toegang tot informatie;
  • kunnen hun stem laten horen;
  • worden daarin serieus genomen;
  • krijgen terugkoppeling over de beslissing die is genomen;
  • krijgen de mogelijkheid te klagen indien zij het niet eens zijn met een beslissing.

 

Wat gaat er nu gebeuren?

Het kabinet gaat de ‘generatietoets’ maken en uitproberen. Ook gaat het kabinet meer onderzoek doen naar de financiële positie van studenten. Hierbij kijken zij onder andere naar de studieschuld. En naar de mogelijkheid van jongeren later een huis te kunnen kopen. Daarnaast gaat het SER Jongerenplatform verder onderzoek doen naar het leven van jongeren in Nederland.

Bekijk hier meer informatie over het onderzoek van het SER Jongerenplatform.

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Op 20 mei kwamen tientallen organisaties, experts en betrokkenen samen tijdens de jaarlijkse Consultatiedag van Kinderrechten in Beweging. Een belangrijke dag waarop we samen kijken hoe het staat met kinderrechten in Nederland – en vooral: wat er beter kan.  Waar draait het om?  Met ‘Kinderrechten in Beweging’ brengt het Kinderrechtencollectief…

Lees meer

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Op 1 januari 2025 trad de Wet versterking participatie op decentraal niveau in werking. Deze wet zet gemeenten aan opnieuw na te denken over participatie en de afspraken hierover voor 2027 vast te leggen in een participatieverordening. De participatieverordening vormt een kans om een breed draagvlak te creëren binnen de gemeente voor…

Lees meer

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

De missie van Elise Sijthoff, grondlegger van ChildPress, is duidelijk: kinderen een stem geven in de wereld om hen heen. Daarom biedt ChildPress een methodiek om kinderverslaggever te worden. Omdat kinderen het recht hebben op een eigen mening (artikel 12) en op informatie uit verschillende bronnen (artikel 17). Elise ontwikkelde…

Lees meer