kinderadviesraad

Kinderadviesraad in ziekenhuizen

Steeds meer ziekenhuizen luisteren naar wat kinderen anders willen. In twintig ziekenhuizen is inmiddels een speciale groep kinderen die mee denken over het ziekenhuis. Zo’n groep heet een kinderadviesraad. De kinderen in de raad weten zelf hoe het is om veel in het ziekenhuis te zijn. Ze zijn bijvoorbeeld zelf patiënt of komen er voor hun broer of zus. Zij weten daarom goed wat er kan veranderen. De bedoeling van een kinderadviesraad is dat het ziekenhuis luistert naar wat kinderen belangrijk vinden en waar zij behoefte aan hebben. De kinderadviesraad houdt zich bezig met verschillende onderwerpen. Zoals de ziekenhuiskamers voor kinderen en een ontbijt voor de ouders. Door middel van een adviesraad kunnen kinderen hun mening naar voren brengen over zaken die hen aangaan.

 

Kinderadviesraad betrekt kinderen bij ziekenhuiszorg

Hester Rippen van de stichting Kind en Ziekenhuis helpt ziekenhuizen die een kinderadviesraad willen oprichten. De stichting is partner van het Kinderrechtencollectief. Volgens Rippen is het belangrijk om van kinderen zelf te horen waar zij behoefte aan hebben en wat zij belangrijk vinden. Naast het enkel horen is het volgens Hester ook van belang dat er iets met de ideeën van de kinderadviesraad wordt gedaan. Vanuit het ziekenhuis moet er geld beschikbaar worden gesteld voor de Kinderadviesraad. Zo kan een ziekenhuis de ideeën van de kinderen realiseren. “Wij geloven er heilig in dat als je beleid en zorg goed wilt inrichten je diegene waarover het gaat erbij moet betrekken om resultaat te behalen. En zo kom je dan uit bij kinderparticipatie. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt zelfs dat als je kinderen betrekt bij hun eigen zorgproces ze sneller en beter zullen opknappen.”

Kinderarts René Wijnen in het Erasmus MC vindt kinderadviesraden een goed idee. Volgens hem gaat het om kinderen en daarom hebben zij recht op een stem. Daarnaast weten de kinderen zelf goed wat zij nodig hebben.

De kinderadviesraad wil vooral het verblijf in het ziekenhuis voor kinderen zo fijn mogelijk maken.

Bekijk via deze link het item van het Jeugdjournaal over de kinderadviesraad.

 

 

 

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Op 1 januari 2025 trad de Wet versterking participatie op decentraal niveau in werking. Deze wet zet gemeenten aan opnieuw na te denken over participatie en de afspraken hierover voor 2027 vast te leggen in een participatieverordening. De participatieverordening vormt een kans om een breed draagvlak te creëren binnen de gemeente voor…

Lees meer

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

De missie van Elise Sijthoff, grondlegger van ChildPress, is duidelijk: kinderen een stem geven in de wereld om hen heen. Daarom biedt ChildPress een methodiek om kinderverslaggever te worden. Omdat kinderen het recht hebben op een eigen mening (artikel 12) en op informatie uit verschillende bronnen (artikel 17). Elise ontwikkelde…

Lees meer

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

Julie Verhaar is van oorsprong fondsenwerver. Zowel nationaal als internationaal zette zij zich vol in voor veel verschillende organisaties. Zoals het Rode Kruis, Greenpeace, Amnesty en UNICEF. Inmiddels is ze sinds twee jaar directeur van Terre des Hommes en gebruikt ze al haar kennis, ervaring én passie voor deze prachtige…

Lees meer