Kinderen 7 keer vaker kans op hittegolf tijdens hun leven dan grootouders

Zelfs als de doelen in Klimaatakkoord van Parijs worden gehaald zullen kinderen die in 2020 zijn geboren te maken krijgen met veel meer hittegolven, overstromingen, branden en droogtes dan hun grootouders. Save the Children, partner van het Kinderrechtencollectief, publiceerde hierover een onderzoek in samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel

In een nieuw rapport over de klimaatcrisis stelt hulporganisatie Save the Children dat de huidige opwarming van de aarde (geschat tussen 2,6 en 3,1 graden als alle nationale actieplannen n.a.v. het Klimaatakkoord van Parijs worden uitgevoerd) grote en onacceptabele gevolgen voor kinderen wereldwijd heeft. In vergelijking met zestigjarigen zullen de in 2020 geboren baby’s tijdens hun leven gemiddeld zeven keer vaker een hittegolf meemaken, ruim 2,5 keer vaker een droogte en bijna drie keer vaker te maken krijgen met mislukte oogsten. Door de klimaatverandering zullen kinderen ook minder toegang hebben tot gezondheidszorg en onderwijs, bijvoorbeeld omdat scholen gesloten zijn na een natuurramp. Dit geldt vooral voor meisjes, kinderen in vluchtelingenkampen en kinderen met een beperking.

Armoede

Kinderen uit lage- en middeninkomenslanden worden nog harder geraakt omdat bij hen het risico op ziektes, honger en ondervoeding al groter is. Daarbij zijn hun huizen vaak niet bestand tegen overstromingen, cyclonen en andere extreme weersomstandigheden. Sommige kinderen zullen door meerdere rampen tegelijk getroffen worden, of snel na elkaar, waardoor de impact nog groter is. Velen zullen in bittere armoede terechtkomen.

“Toen het water ons huis binnendrong, klommen we de heuvel op. Ons eten, ons gasfornuis, onze kleren, alles is doorweekt. We kunnen pas weer in ons huis wonen als het opnieuw wordt opgebouwd. Omdat we nu niet kunnen koken, zijn we afhankelijk van voedselhulp”, vertelt de 8-jarige Aslam*, die met zijn moeder in een vluchtelingenkamp in Bangladesh woont. Het land wordt regelmatig getroffen door overstromingen.

Nog niet te laat

Het onderzoek Born into the Climate Crisis: Why we must act now to secure children’s rights van Save the Children in samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel maakt een vergelijking tussen kinderen geboren in 2020 en mensen geboren in 1960 en de kans op het meemaken van een natuurramp gerelateerd aan klimaatverandering tijdens hun leven. Kinderen uit elf landen komen aan het woord over hoe klimaatverandering hun leven veranderd en wat gedaan kan worden om het tij te keren.

Meer weten?

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Op 1 januari 2025 trad de Wet versterking participatie op decentraal niveau in werking. Deze wet zet gemeenten aan opnieuw na te denken over participatie en de afspraken hierover voor 2027 vast te leggen in een participatieverordening. De participatieverordening vormt een kans om een breed draagvlak te creëren binnen de gemeente voor…

Lees meer

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

De missie van Elise Sijthoff, grondlegger van ChildPress, is duidelijk: kinderen een stem geven in de wereld om hen heen. Daarom biedt ChildPress een methodiek om kinderverslaggever te worden. Omdat kinderen het recht hebben op een eigen mening (artikel 12) en op informatie uit verschillende bronnen (artikel 17). Elise ontwikkelde…

Lees meer

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

Julie Verhaar is van oorsprong fondsenwerver. Zowel nationaal als internationaal zette zij zich vol in voor veel verschillende organisaties. Zoals het Rode Kruis, Greenpeace, Amnesty en UNICEF. Inmiddels is ze sinds twee jaar directeur van Terre des Hommes en gebruikt ze al haar kennis, ervaring én passie voor deze prachtige…

Lees meer