Ruim tweehonderd kinderen uit heel Nederland debatteerden tijdens het Kinderrechten Debattoernooi voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs. De acht winnende debatteams mogen op Kleine Prinsjesdag in debat met Kamerleden.
Onderwerpen Debattoernooi: Scheidende ouders en meekijken op je mobiel
UNICEF Nederland organiseerde het Kinderrechten Debattoernooi samen met de Stichting Nederlands Debat Instituut. Het negende Kinderrechten Debattoernooi vond plaats op het Stedelijk Gymnasium in Arnhem. 45 Teams debatteerden over onderwerpen die voor kinderen van belang zijn. Zoals de positie van kinderen als hun ouders scheiden, kinderarbeid en privacy. Tientallen getrainde vrijwilligers én leerling-juryleden jureerden tijdens de drie debatrondes.
Acht winnende teams
De volgende acht teams wonnen. Hen zien we dus terug op Kleine Prinsjesdag, aan de vooravond van Prinsjesdag:
- Mendelcollege uit Haarlem (vmbo)
- Haarlemmermeer Lyceum Zuidrand uit Hoofddorp (havo)
- Willem de Zwijger College uit Papendrecht (havo)
- Emmaus College uit Rotterdam (vwo)
- Stedelijk Gymnasium uit Arnhem (vwo)
- Kalsbeek College uit Woerden (vwo)
- Vossius Gymnasium uit Amsterdam (vwo)
- Haarlemmermeer Lyceum Dalton uit Hoofddorp (vwo)
Het team van het Haarlemmermeer Lyceum Dalton (havo) uit Hoofddorp was de Beste Brugklas. Zij krijgen daarom een VIP-behandeling tijdens Kleine Prinsjesdag.
Stellingen over kinderrechten
Door mee te doen aan het toernooi en de Verkiezing van de Koning(in) van de Jeugd leren kinderen over hun rechten. Meer kennis zorgt ervoor dat ze ook beter voor hun rechten kunnen opkomen. Het recht op participatie is één van de belangrijkste artikelen uit het VN-Kinderrechtenverdrag.
De stellingen gingen over onderwerpen die voor kinderen van belang zijn, namelijk:
- Als ouders uit elkaar gaan moet het kind altijd in één huis blijven wonen.
- Scholieren moeten tijdens hun gehele middelbareschoolperiode dezelfde schooltas gebruiken.
- Jongeren leren het beste omgaan met social media wanneer hun ouders meekijken.
Dankzij hun deelname zijn de scholieren goed op de hoogte van welke rechten zij en alle andere kinderen hebben. En dát is natuurlijk precies de bedoeling!
Yusuf Khalid is nieuwe Koning van de Jeugd
Tijdens het toernooi kozen alle aanwezige jongeren hun nieuwe Koning van de Jeugd. De 14-jarige Yusuf Khalid van het Vossius Gymnasium in Amsterdam hield zijn speech vol passie en overtuiging. Een jaar lang vertegenwoordigt hij de kinderen en jongeren in Nederland. Bijvoorbeeld tijdens ontmoetingen met politici, werkbezoeken en op politieke congressen en bijeenkomsten. Hij volgt Koningin Chris Heidstra op en heeft een speciale missie. Wat die missie inhoudt vertelt Yusuf op 13 september tijdens Kleine Prinsjesdag. Want dan mag hij als Koning van de Jeugd een zelfgeschreven troonrede houden in de Ridderzaal.
Mentale problemen
De nieuwe koning speechte over de 150.000 kinderen in Nederland die met zichzelf in de knoop zitten. “Dat zijn drie Johan Cruijff ArenA’s vol; dat zijn er veel te veel,” sprak Yusuf. “Kinderen hebben het recht om vrij te leven, om zich vrij te kunnen ontwikkelen. Maar als jij met mentale problemen kampt, is er vrijwel niets meer van deze vrijheid over.” Het komende jaar wil Yusuf het welzijn van jongeren bespreekbaar maken. Hij moedigt kinderen ook aan om hulp te zoeken.