Kinderen kunnen met klacht direct naar de Verenigde Naties

15 januari 2014

Kinderen uit tien landen kunnen vanaf april 2014 rechtstreeks een klacht indienen bij de Verenigde Naties als zij vinden dat hun rechten worden geschonden. Het protocol bij het Kinderrechtenverdrag dat dit regelt, is gisteren aangenomen door Costa Rica. De landen die het naast Costa Rica wel tekenden zijn Duitsland, Spanje, Portugal, Montenegro, Slowakije, Albanië, Thailand, Bolivia en Gabon. Nederland maakt vooralsnog geen aanstalten om de bijlage ook te omarmen.

VN-Kinderrechtencomité onderzoekt klacht

Omdat Costa Rica het tiende land is, kan het ingevoerd worden in de landen die het document bekrachtigden. Kinderen kunnen zowel individueel als groepsgewijs naar het VN-Comité voor de Rechten van Kinderen stappen, nadat eerst in hun eigen land alle mogelijkheden zijn benut. Het VN-Kinderrechtencomité, waarin achttien onafhankelijke mensenrechtenexperts zitten, zal de klacht onderzoeken en met de betrokken overheid in gesprek gaan.

Tekent Nederland in 2014?
Het Kinderrechtencollectief probeert door lobby ook Nederland zover te krijgen om het derde optionele protocol te tekenen. Zo is eind 2013 het verzoek bij de Tweede Kamer bewindslieden neergelegd om het derde optionele protocol in het kader van het 25-jarig bestaan van het VN-Kinderrechtenverdrag in 2014 te ondertekenen.

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Op 20 mei kwamen tientallen organisaties, experts en betrokkenen samen tijdens de jaarlijkse Consultatiedag van Kinderrechten in Beweging. Een belangrijke dag waarop we samen kijken hoe het staat met kinderrechten in Nederland – en vooral: wat er beter kan.  Waar draait het om?  Met ‘Kinderrechten in Beweging’ brengt het Kinderrechtencollectief…

Lees meer

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Op 1 januari 2025 trad de Wet versterking participatie op decentraal niveau in werking. Deze wet zet gemeenten aan opnieuw na te denken over participatie en de afspraken hierover voor 2027 vast te leggen in een participatieverordening. De participatieverordening vormt een kans om een breed draagvlak te creëren binnen de gemeente voor…

Lees meer

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

De missie van Elise Sijthoff, grondlegger van ChildPress, is duidelijk: kinderen een stem geven in de wereld om hen heen. Daarom biedt ChildPress een methodiek om kinderverslaggever te worden. Omdat kinderen het recht hebben op een eigen mening (artikel 12) en op informatie uit verschillende bronnen (artikel 17). Elise ontwikkelde…

Lees meer