Aanbieding NGO-rapportage ‘Kinderrechten in Nederland’ aan demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis
Tijdens een online event van het Kinderrechtencollectief ging demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis, verantwoordelijk voor de naleving van het VN-Kinderrechtenverdrag onder leiding van dagvoorzitter Yasmin Ait Abderrahman in gesprek met Huri Sahin, voorzitter van het Kinderrechtencollectief en de jongeren Marissa en Jacob over de ‘ngo-rapportage Kinderrechten in Nederland 2015 – 2020’. “Met meer dan 180 deskundigen en organisaties hebben we een reactie geschreven op de staatsrapportage van Nederland, aldus Sahin. ”Vandaag is het een heel belangrijk moment omdat wij deze ngo-rapportage mogen aanbieden.” Blokhuis beaamt dit. “Het is goed dat Nederland meedoet met het Kinderrechtenverdrag. Wij vinden kinderrechten enorm belangrijk. En als je dat vindt, moet je dat ook handen en voeten geven”, zegt Blokhuis.
Staatsrapportage
“Vorig jaar heb ik namens de regering de staatsrapportage geschreven, er staan een paar belangrijke dingen in: wij willen dat kinderen zoveel mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Als dat niet gaat, dan moet er een goede opvang zijn. We willen dat jongeren zo veilig mogelijk opgroeien. Daarnaast proberen we kinderen steeds meer een stem te geven. Daar ben ik ook mee bezig. Ik maak bijvoorbeeld plannen voor kinderen die dak en thuisloos zijn. Ik maak die plannen samen met jongeren. Wat mij het meest aanspreekt is dat er jongeren zijn vandaag. Als we plannen maken met jongeren, voor jongeren, dan heb je steun en draagvlak en krijg je betere plannen.”
Geef uitvoering aan kinderrechten
“De coronacrisis legt een vergrootglas op al bestaande problemen in het jeugdbeleid en vraagt mentaal veel van kinderen”, aldus Sahin. “Er staan steeds meer kinderen in de wacht. Ze wachten op jeugdhulp, op passend onderwijs en op het besluit of ze wel of niet in Nederland mogen blijven. We zien dat ondanks de decentralisatie, de toegang tot jeugdzorg nog niet verbeterd is. Wachtlijsten zijn lang. Kinderrechten staan onder druk voor kinderen in migratie: ze wachten te lang op het besluit, zitten in kindonvriendelijke opvang. Armoede in Nederland onder kinderen daalt helaas niet. Het huidige beleid helpt kinderen die in armoede leven helaas nog niet verder.” Een belangrijke boodschap uit de ngo-rapportage is: geef uitvoering aan kinderrechten, vat Yasmin samen. We gaan nu dieper in op de armoede en mentaal welzijn met Marissa en Jacob.
Armoede onder kinderen
Marissa: “Mijn eerste kinderjaren waren normaal zoals elk kind hoort te hebben. Toen ik 15 was vertrok mijn vader ineens en liet ons met niks achter. Dat was heel moeilijk. Van 80 euro rondkomen per week met twee pubers is niet makkeliik. Dat lukte soms dus ook niet. Soms moest ik dan bijspringen. Marissa wil van Blokhuis weten hoe hij het verschil tussen arm en rijk in Nederland gaat verkleinen. “Ik denk dat dit kabinet veel doet maar jullie houden ons een kritische spiegel voor. Er zijn veel dingen die nog beter kunnen in Nederland. Marissa en jongeren die soortgelijk lot hebben beloven dat wij armoedebestrijding serieus gaan nemen. Er kan veel meer, daar ben ik van overtuigd. Ik zou willen dat er een soort basisinkomen komt en ik wil graag van de toeslagen af. Er moet nog veel gebeuren.”
Mentaal welzijn
Jacob vervolgt over mentaal welzijn en geeft aan dat er een grote prestatiedruk is omdat de focus op school ligt op cijfers en niet op persoonlijke groei. School en de thuissituatie zijn de belangrijkste factoren van stress, geeft Jacob aan. Wij hebben een vertrouwenspersoon op school waar je kunt praten. Maar dat is niet op elke school goed geregeld. Zeker met de wachttijden bij de GGD is die hulp niet even toegankelijk voor iedereen. Jacob vraagt staatssecretaris Blokhuis hoe de problemen op het gebied van mentaal welzijn van jongeren aan wordt gepakt. Blokhuis: “Ik vind dat de vraag die Jacob stelt een maatschappelijke opdracht is en dat we de lat wat minder hoog moeten leggen met z’n allen. Dat begint binnen het gezin. Laat kinderen doen waar ze talent voor hebben en wat ze leuk vinden.”
VN-Kinderrechtencomité
Sahin bedankt Blokhuis en vindt het goed te horen dat Blokhuis veel in gesprek is met kinderen en jongeren zelf. “Artikel 3 van het Kinderrechtenverdrag zegt ook: stel het belang van het kind centraal. Dat is ook een oproep aan het kabinet en gemeenten: blijf in gesprek met kinderen jongeren als je oplossingen aan het bedenken bent. Niet achteraf maar ga in gesprek, denk en handel vanuit het belang van het kind.” In de rapportage staan aanbevelingen voor betere naleving van het VN-Kinderrechtenverdrag door Nederland. Na de overhandiging aan demissionair staatssecretaris Blokhuis dient het Kinderrechtencollectief de rapportage in bij het VN-Kinderrechtencomité.
Lees hier de ngo-rapportage ‘Kinderrechten in Nederland 2015 – 2020’