als een baas

Kinderrechtenhelden gezocht voor de Nederlandse Compassieprijs 2019

De Nederlandse Compassieprijs is een jaarlijkse prijs. Deze prijs gaat naar mensen die zich inzetten voor een betere samenleving. Dit jaar sluit de Compassieprijs bovendien aan bij het 30-jarig bestaan van het VN-Kinderrechtenverdrag. Compassie Nederland roept op om nominaties door te geven voor 8 oktober. Je kunt personen en initiatieven nomineren die zich in Nederland inzetten voor de verwezenlijking van kinderrechten. De inschrijving is vanaf nu geopend!

 

Compassieprijs

De Compassieprijs wordt sinds 2011 jaarlijks uitgereikt door Compassie Nederland. De prijs vraagt aandacht voor projecten en personen die ‘harten verzachten, mensen verbinden en welzijn bevorderen’. De Compassieprijs is dit jaar ook onderdeel van Leiden 10 jaar Compassiestad. Het evenement wordt daarom in samenwerking met de Universiteit Leiden georganiseerd.

In 2018 ontving Karim Amghar de Compassieprijs. Amghar is docent en onderwijsontwikkelaar van WijWijs. Hij kreeg de prijs omdat hij discriminatie en polarisatie in de Nederlandse samenleving tegen gaat. “Mijn motivatie is mijn dochter. Ik ben vaak keihard gevallen, maar sta steeds weer op om te vechten voor een wereld met compassie waar mensen van hart tot hart met elkaar leven. Ik wil dat zij ook in zo’n wereld kan leven.”

 

Prijs en voorwaarden

Alle juryleden van de compassieprijs hebben een relatie met kinderrechten. De jury bestaat uit:

  • Marleen Damen, wethouder Gezondheid, Jeugdzorg & Welzijn in Leiden
  • Laurien Koster, voorzitter van het Kinderrechtencollectief
  • Ton Liefaard, hoogleraar kinderrechten aan de Universiteit Leiden
  • Tako Rietveld, de kindercorrespondent
  • Akhrat Selevani, winnaar van het Leids Jeugdlintje en ambassadeur van Defence for Children

“Kinderrechten zijn keihard, maar met compassie komen ze echt tot bloei”, zegt Laurien Koster. “Het lijkt me fantastisch om al die initiatieven te lezen van de mensen die zich dag in dag uit inzetten voor kinderen”.

 

Hoe kun je initiatieven aanmelden?

De winnaar van de prijs krijgt € 1.000. De prijsuitreiking is op woensdag 13 november. De uitreiking vindt plaats op de Rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden tijdens een symposium met als thema 30 jaar kinderrechten. Wil je een initiatief nomineren? Dat kan via deze website.

 

Handvest voor Compassie Nederland

Het Handvest voor Compassie Nederland is internationaal verbonden met het Charter for Compassion. Dit initiatief ontstond nadat de Britse schrijfster Karen Armstrong in 2008 de TED-Award ontving voor haar oproep om compassie een leidende kracht in de wereld te laten zijn. Dit leidde tot heel veel verschillende activiteiten wereldwijd. Bijvoorbeeld de campagne Compassionate Cities. Maar ook de instelling van de Nederlandse Compassieprijs.

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Samen voor Kinderrechten: terugblik op de Consultatiedag 2025 

Op 20 mei kwamen tientallen organisaties, experts en betrokkenen samen tijdens de jaarlijkse Consultatiedag van Kinderrechten in Beweging. Een belangrijke dag waarop we samen kijken hoe het staat met kinderrechten in Nederland – en vooral: wat er beter kan.  Waar draait het om?  Met ‘Kinderrechten in Beweging’ brengt het Kinderrechtencollectief…

Lees meer

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Op 1 januari 2025 trad de Wet versterking participatie op decentraal niveau in werking. Deze wet zet gemeenten aan opnieuw na te denken over participatie en de afspraken hierover voor 2027 vast te leggen in een participatieverordening. De participatieverordening vormt een kans om een breed draagvlak te creëren binnen de gemeente voor…

Lees meer

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

De missie van Elise Sijthoff, grondlegger van ChildPress, is duidelijk: kinderen een stem geven in de wereld om hen heen. Daarom biedt ChildPress een methodiek om kinderverslaggever te worden. Omdat kinderen het recht hebben op een eigen mening (artikel 12) en op informatie uit verschillende bronnen (artikel 17). Elise ontwikkelde…

Lees meer