kindvriendelijke rechtspraak

Kindvriendelijke rechtspraak

Op 22 maart 2017 heeft de rechtbank in Utrecht een interessante uitspraak gedaan. Het ging om een meisje dat een brief aan de kinderrechter had geschreven waarin zij vroeg of zij voortaan bij haar vader mocht gaan wonen, in plaats van bij haar moeder. Het meisje is uitgenodigd voor een gesprek met de kinderrechter. Tijdens dit gesprek kon zij uitleggen waarom zij graag bij haar vader wil wonen. Na dit gesprek heeft de kinderrechter een uitspraak gedaan. Deze uitspraak is in kindvriendelijke taal opgeschreven. Zo kon ook het meisje de beslissing van de rechter goed begrijpen.

 

Het recht om je mening te geven

De uitspraak in kindvriendelijke taal sluit goed aan bij internationale wetten en regels. In artikel 12 van het Kinderrechtenverdrag staat namelijk dat ieder kind het recht heeft om zijn of haar mening te geven. Naar deze mening moet goed worden geluisterd, rekening houdend met de leeftijd en ontwikkeling van het kind. In General Comment 12 staat bovendien dat het niet alleen belangrijk is dat een kind zijn of haar mening kan gegeven. Ook is het belangrijk dat het kind hoort wat er met zijn of haar mening is gedaan. Tot slot staat dit ook in de Richtlijnen voor kindvriendelijke rechtspraak, die zijn opgesteld door de Raad van Europa. Die richtlijnen stellen dat rechterlijke uitspraken waarbij kinderen zijn betrokken, moeten worden uitgelegd op een manier die zij goed kunnen begrijpen. Dat geldt zeker voor de gevallen waarin de kinderrechter de mening van het kind niet volgt.

Meer kindvriendelijke rechtspraak

Het is niet de eerste keer dat een rechter een kindvriendelijke uitspraak doet. Zo deed een Engelse rechter in 2016 al een uitspraak in kindvriendelijke taal, en deed een rechter in Rotterdam dit onlangs ook. Het is een positieve ontwikkeling dat rechters hun uitspraken in kindvriendelijke taal formuleren. Dat sluit goed aan bij internationale wetten en regels en het maakt het voor het kind makkelijker om te begrijpen waarom de kinderrechter zijn beslissing heeft genomen. Het is dan ook zeker te hopen dat er in de toekomst meer kindvriendelijke uitspraken volgen!

Lees hier de kindvriendelijke uitspraak van de rechtbank Utrecht

Lees hier de kindvriendelijke uitspraak van de rechtbank Rotterdam

Lees hier de kindvriendelijke uitspraak van de Engelse rechter

In de maak: nieuw onderwijsprotocol IVRK 

In de maak: nieuw onderwijsprotocol IVRK 

In juli 2024 nam de VN-Mensenrechtenraad een resolutie aan om de mogelijkheid van het vierde facultatieve protocol bij het Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK) te onderzoeken en uit te werken. Het doel van dit facultatieve protocol is om het recht op kinderopvang, gratis voorschoolse educatie en gratis…

Lees meer

Jongeren willen meedoen, maar krijgen de ruimte niet binnen politiek en beleid 

Jongeren willen meedoen, maar krijgen de ruimte niet binnen politiek en beleid 

Resultaten Global Youth Participation Index (GYPI) laten gebreken én kansen zien  De eerste editie van de Global Youth Participation Index (GYPI) laat een duidelijk beeld zien: jongeren (15 tot 30 jaar) wereldwijd willen bijdragen aan maatschappelijke en politieke processen, maar stuiten te vaak op tekortschietende politieke systemen en beleidsstructuren die…

Lees meer

KidsRights Index 2025: Mentaal welzijn kinderen wereldwijd onder druk 

KidsRights Index 2025: Mentaal welzijn kinderen wereldwijd onder druk 

Op 11 juni 2025 publiceerde KidsRights, partner van het Kinderrechtencollectief, de jaarlijkse KidsRights Index. Uit de Index blijkt dat de geestelijke gezondheid en het mentaal welzijn van kinderen en adolescenten wereldwijd een kritiek niveau bereikt. De introductie op het KidsRights Index 2025 rapport vraagt aandacht voor deze problematiek en voor…

Lees meer