Nederland verplicht om geweld tegen vrouwen aan te pakken

Op 1 maart 2016 treedt er in Nederland een verdrag in werking dat ervoor zorgt dat de Nederlandse regering vanaf dat moment verplicht is geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld te voorkomen en aan te pakken. Nederland heeft het verdrag op woensdag 19 november aangenomen.

Het verdrag heet het Verdrag van Istanbul (Turkije), omdat het in die stad tot stand is gekomen. In het verdrag staan opdrachten aan de Nederlandse regering om huiselijk geweld en geweld tegen vrouwen te stoppen. Nu het verdrag is aangenomen, is de Nederlandse wet op een aantal punten aangepast in lijn met dit verdrag, bijvoorbeeld als het gaat om meisjesbesnijdenis.

Het verdrag is voorlopig alleen geldig voor het Europese deel van Nederland en niet in het Caribische deel van Nederland. Caribisch Nederland wordt gevormd door de eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius.

Klik op deze link voor een  overzicht van landen die het Verdrag tot nu toe hebben aangenomen.

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Op 1 januari 2025 trad de Wet versterking participatie op decentraal niveau in werking. Deze wet zet gemeenten aan opnieuw na te denken over participatie en de afspraken hierover voor 2027 vast te leggen in een participatieverordening. De participatieverordening vormt een kans om een breed draagvlak te creëren binnen de gemeente voor…

Lees meer

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

De missie van Elise Sijthoff, grondlegger van ChildPress, is duidelijk: kinderen een stem geven in de wereld om hen heen. Daarom biedt ChildPress een methodiek om kinderverslaggever te worden. Omdat kinderen het recht hebben op een eigen mening (artikel 12) en op informatie uit verschillende bronnen (artikel 17). Elise ontwikkelde…

Lees meer

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

Julie Verhaar is van oorsprong fondsenwerver. Zowel nationaal als internationaal zette zij zich vol in voor veel verschillende organisaties. Zoals het Rode Kruis, Greenpeace, Amnesty en UNICEF. Inmiddels is ze sinds twee jaar directeur van Terre des Hommes en gebruikt ze al haar kennis, ervaring én passie voor deze prachtige…

Lees meer