gendergerelateerd geweld

Nieuwe VN-aanbeveling gendergerelateerd geweld

Op 14 November 2017 is de Algemene Aanbeveling nr. 35 over gendergerelateerd geweld tegen vrouwen gepresenteerd door het VN-Vrouwenrechtencomité in Genève. Deze aanbeveling is een update van Algemene Aanbeveling nr. 19 uit 1992. Destijds was deze Algemene Aanbeveling historisch omdat voor het eerst geweld tegen vrouwen werd gezien als genderdiscriminatie.

Het VN-Vrouwenrechtencomité benadrukt dat geweld tegen vrouwen ook schendingen van seksuele en reproductieve gezondheidsrechten omvat. Deze Algemene Aanbeveling is bovendien niet alleen van toepassing op vrouwen, maar ook op meisjes. Paragraaf 14 van het document stelt namelijk: “Gendergerelateerd geweld treft vrouwen gedurende hun gehele levenscyclus en dienovereenkomstig omvatten verwijzingen naar vrouwen in dit document ook meisjes.”

 

Gendergerelateerd geweld binnen het internationale kader mensenrechten

In de nieuwe Algemene Aanbeveling nr. 35 wordt ingegaan op het gendergerelateerde karakter van geweld tegen vrouwen. Hierin wordt voortgebouwd op de werkzaamheden van het VN-Vrouwenrechtencomité en andere internationale mensenrechtenmechanismen. Ook wordt voortgebouwd op ontwikkelingen op nationaal, regionaal en internationaal niveau. Dit is een terechte aanvulling op de Aanbeveling uit 1992, waardoor geweld tegen vrouwen buiten de privésfeer is gebracht en binnen het internationale mensenrechtenkader geplaatst.

Na de lancering van de Algemene Aanbeveling vond een paneldiscussie plaats over de implementatie van de aanbeveling door Lidstaten. Aanwezigen bespraken hoe zij de aanbeveling als een instrument kunnen gebruiken om regionale en internationale verplichtingen omtrent gendergerelateerd geweld tegen vrouwen aan te pakken. Onder de aanwezigen in de zaal waren Lidstaten, maatschappelijke organisaties, mensenrechteninstellingen, academici en VN- organisaties.

Download hier de nieuwe Algemene Aanbeveling nr. 35 over gendergerelateerd geweld tegen vrouwen, d.d. 14 november 2017.

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Handreiking Kinder- en jongerenparticipatie voor (lokale) overheden

Op 1 januari 2025 trad de Wet versterking participatie op decentraal niveau in werking. Deze wet zet gemeenten aan opnieuw na te denken over participatie en de afspraken hierover voor 2027 vast te leggen in een participatieverordening. De participatieverordening vormt een kans om een breed draagvlak te creëren binnen de gemeente voor…

Lees meer

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

Kinderen een stem geven is geen luxe, maar pure noodzaak

De missie van Elise Sijthoff, grondlegger van ChildPress, is duidelijk: kinderen een stem geven in de wereld om hen heen. Daarom biedt ChildPress een methodiek om kinderverslaggever te worden. Omdat kinderen het recht hebben op een eigen mening (artikel 12) en op informatie uit verschillende bronnen (artikel 17). Elise ontwikkelde…

Lees meer

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

‘Een eerlijke toekomst voor kinderen is geen wens maar hun recht’

Julie Verhaar is van oorsprong fondsenwerver. Zowel nationaal als internationaal zette zij zich vol in voor veel verschillende organisaties. Zoals het Rode Kruis, Greenpeace, Amnesty en UNICEF. Inmiddels is ze sinds twee jaar directeur van Terre des Hommes en gebruikt ze al haar kennis, ervaring én passie voor deze prachtige…

Lees meer